Guvernul va aproba săptămâna viitoare o ordonanţă de urgenţă pentru majorarea salariilor mici de la stat, astfel încât funcţionarii care au aceleaşi responsabilităţi să aibă acelaşi venit.
„Va avea ca obiectiv o corectare a acestor disfuncționalități salariale, care au dus la suprapuneri salariale între clasele salariale de jos și care vor corecta și o parte dintre problemele care apar unde în aceeași categorie de funcționari cu aceleași responsabilități putem avea salarii diferite pentru că oamenii au fost recrutați în perioade diferite”, a spus Dacian Cioloş, premierul României.
Majorarea de 5 la sută se va aplica din august, iar oamenii vor primii banii în septembrie.
„Majorările sunt până la 20%, de exemplu, asistenți sociali. Sigur, în alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, în jur de 1%”, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Pentru anul acesta, efortul bugetar va fi de 500 de milioane de lei, iar pentru 2017 va ajunge la 1,5 miliarde de lei.
„Bună parte din suma pe care o asigurăm pe această majorare, care vine din rectificare, vine din dividendele pe care le vom solicita companiilor de stat”, a adăugat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Sindicaliştii sunt însă de părere că ordonanţa nu va aduce egalitate în sistem.
„De la 1 mai va crește salariul minim pe economie la 1250 de lei, deci de la 26 de clase suprapuse azi vor ajunge probabil la 30 de clase suprapuse, ceea ce va crea disfunctionalități în sistem”, a spus Bogdan Hossu, preşedinte Cartel Alfa.
Reprezentanţii Executivului au anunţat că, în paralel cu această ordonanţă, vor pune în dezbatere şi proiectul de lege al salarizării unitare care ar urma să se aplice abia din 2018.