În 2006, salarial mediu net a unui angajat de la stat ajunsese la 1.200 de lei, cu 16% mai mult decât cu un an în urmă. În mediul privat, acelaşi salariat câştiga, în medie, doar 670 de lei. Tendinţa a continuat până în 2009. Înainte de aplicarea măsurilor de austeritate, ca urmare a crizei, salariul mediu din sistemul public ajunsese la 2.000 de lei.
În mediul privat, pentru aceeşi poziţie, salariul era la jumătate. 2010 a fost primul an în care salariul mediu a crescut mai mult la privat decât la stat. Cu toate acestea, salariile din sistemul public au continuat să fie peste cele din companii.
În 2011, angajații de la privat au beneficiat de o majorare salarială, de peste 9 procente, în vreme ce veniturile salariaţilor de la stat au stagnat. Dacă ne raportăm însă la valoare, venitul mediu de la stat a fost cu 900 de lei mai mare decât cel de la privat.
Angajatorii din sectorul public, cu peste 250 de salariaţi, cheltuie de aproape două ori mai mult pentru un angajat, pe lună, faţă de cei din sectorul privat, cu mia puţin de 50 de angajaţi.
În România există 1,2 milioane de bugetari şi 400.000 de persoane care lucrează în companiile de stat. Aceştia sunt susţinuţi din contribuţiile, taxele şi impozitele plătite de cei 3,1 milioane de angajaţi din mediul privat.