Majorarea salariilor din administraţie, de la începutul anului, obligă mai multe administraţii locale să majoreze taxele. La Iaşi, Consiliul Local a votat majorări între 30 şi peste 1.000 la sută în cazul a 72 de taxe şi impozite, începând cu anul viitor. Printre cei afectaţi sunt antreprenori în alimentaţie publică, şi comercianţii care veneau la diverse târguri în oraş.
Conform deciziei consilierilor din Iaşi, taxa de participare la Târgul Meşteşugarilor <super 1> va creşte cu 31 la sută, de la 27 de lei metrul pătrat pe zi, la 35 de lei. Mulţi comercianţi îşi fac socoteala, să vadă dacă mai merită să vină la târg şi anul viitor.
Ana Brânzu, meşter popular: Eu, de exemplu, fac produse mici, la preţuri foarte joase. Dacă se măreşte taxa, nu prea ne permitem.
Profira Mihai, meşter popular: 50 de lei pe zi am înţeles că e. Pentru 15 zile, 840. Şi eu nu fac. Am avut zile când nu am făcut nici măcar un leu.
De asemenea cei care vor să închirieze teren pentru parcuri de distracţie vor plăti 15 lei pentru un metru pătrat pe zi, faţă de 4 lei, în prezent. Sunt şi creşteri mai mari.
Etienne Ignat, consilier local: O mie la sută. Şi am să vă dau un exemplu. De la 16 lei, cât costa până acum o maşină care făcea publicitate prin oraş, va plăti 200 de lei.
Gabriel Harabagiu, viceprimarul municipiului Iaşi: Taxa, dau un exemplu, cea de 60 de bani pe document scos din arhivă. În sensul în care cât ne costă pe noi în totalitate salariul acelui angajat, toner-ul, hârtia. Din aceste venituri susţinem funcţionarea oraşului.
Prof. univ. Dan Chirleşan, economist: Pentru a susţine acele creşteri de venituri salariale, primăria trebuie să îşi constituie surse suplimentare de venituri.
Şi taxa de parcare creşte, de la un leu si 50 de bani pe oră, la doi lei.
Se scumpeşte şi căsătoria în weekend, cu peste 30 la sută. Taxa creşte duminica de la 74 la 97 de lei, iar pentru nunţile de sâmbătă - de la 194 la 255 lei.