În Săcele a existat o creşă de stat în urmă cu 22 de ani, dar a fost desfiinţată după ce clădirea a fost retrocedată. De atunci, Primăria nu şi-a mai permis să investească în construirea uneia noi.
„În Braşov nu are cum să îl ducă, că fata lucrează de la 9 la 18, nu are posibilităţi să îl ducă şi am stat noi, bunicii, cu el”
„Dacă nu este, ce să fac? Unde să merg? În Braşov nu îmi permit. Să fac naveta? Eu lucrez în Săcele”, spune o femeie.
O singură creşă privată există în Săcele, dar mulţi părinţi nu îşi permit să suporte cheltuielile.
„Peste 700 de lei pe lună... Mai ales la salariile noastre, care sunt cum sunt, nu avem posibilitate, efectiv”, spune Nicoleta Maier, părinte.
Încă din 2010, situaţia a fost sesizată la Prefectură.
„Ar fi nevoie de circa 100 de locuri. Noi ne-am gândit la două creşe. Primăria a identificat, la momentul acela, două terenuri, unul de 4000 de mp şi unul de 8000 de mp. Am făcut demersuri, dar din păcate nu am primit niciun răspuns”, declară Georgeta Necula, purtătorul de cuvânt al Primăriei Săcele.
Lipsa creşelor în localităţile de lângă Braşov nu face decât să aglomereze creşele din oraş.
„Vin copii foarte mici, chiar sub un an şi, în momentul de faţă, pentru anul şcolar următor, avem un număr de 214 locuri peste numărul de copii care vor intra în sistem începând cu anul şcolar 2016 – 2017”, spune Laura Şerban, directorul Serviciului de Creşe Braşov.
Cele opt creşe de stat din municipiul Braşov oferă doar 850 de locuri.