La cei 18 ani, Alina Rusu nu are un loc de muncă. Tânăra de etnie romă locuieşte pe Dealul Coastei, în apropierea fostei rampe de gunoi, împreună cu familia sa şi este mamă de trei ani. S-a înscris la cursurile de recalificare din dorinţa de a învăţa o meserie şi de a începe o viaţă nouă.
„Ar fi viaţa mai bună, mai uşoară, nu ar mai fi aşa greutăţi mari, ar fi mai multe posibilităţi”, spune Alina Rusu.
Şi Peter Sora, un tânăr de 29 de ani, merge cu interes la cursurile de recalificare profesională. Speră că va reuşi să îşi găsească mai uşor un loc de muncă, mai ales că va primi şi o diplomă.
„Asta o să ajute în viaţă şi la angajare, că n-o să mai fii necalificat şi atunci o să ai anumite cunoştinţe, iar diploma contează foarte mult”, este de părere un alt cursant, Peter Sora.
În total 30 de romi de pe Dealul Coastei, cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani, participă la cursurile de recalificare profesională.
Luni şi marţi stau atenţi la lecţii, iar de la mijlocul săptămânii sunt pe şantier.
„Se vede puţină ambiţie la ei, dar ar trebui mai multă. Din cauza unor probleme, ei sunt cam retraşi la ora actuală”, spune profesorul Marcel Tămaş.
Programul organizaţiei Habitat pentru Umanitate din Cluj-Napoca se adresează tinerilor din mediile defavorizate, iar durata acestuia este de patru luni.
„Pentru că ei muncesc şi învaţă alături de partenerii noştri şi colegii noştri, noi am considerat just ca ei să primească o primă de 850 de lei pe lună, care să le asigure un minim necesar, din care să trăiască, să aducă o pâine pe masă. Şi, la final, ne-am gândit că poate e de bun augur să primească o primă de absolvire de 1.000 de lei”, afirmă Horea Jurcan, directorul executiv al organizației Habitat pentru Umanitate din Cluj-Napoca.
Reprezentanţii Habitat pentru Umanitate din Cluj-Napoca vor să-i angajeze pe romii participanţi, în cadrul unui viitor proiect, care prevede construirea unor locuinţe sociale pentru familiile care locuiesc la Pata Rât.