Dimitrie Vicovanu a plecat din Iași în urmă cu 40 de ani, iar acum restaurează ceasuri ce ajung să fie vândute cu milioane de dolari. Are un atelier în New York, iar printre clienții lui se numără celebrități de la Hollywood și membri ai familiei Kennedy.
Dimitirie Vicovanu are 75 de ani și este arheolog restaurator de profesie. Încă din copilărie a fost fascinat de mecanismul ceasurilor. A reparat primul ceas când avea doar șase ani.
Dimitrie Vicovanu, expert restaurator: Auzind că face tic-tac ceasul bunicii de pe masă, zic: ce-o fi având în el? Am văzut că are niște șurubele, am zis că pot să le desfac. L-am făcut după două zile, l-am curățat cu singurul material care era atunci, gazul lampant, și ceasul a mers bine.
Așa a început marea pasiunea pentru micile mecanisme. A terminat facultatea de Istorie și Arheologie şi timp de 14 ani a profesat restaurarea de obiecte din ceramică în muzee din Tecuci și Iași. A lucrat apoi la Palatul Culturii, în al cărui turn este unul dintre cele mai complexe ceasuri cu mecanism din țară.
Dimitrie Vicovanu: Ceasul are un dispozitiv mecanic care e legat cu un computer și care are semnalul GPS ce oră trebuie să fie și compară cu ce oră dă ceasul turnului și corectează mișcând un cursor pe linia lamelor de la pendul.
A emigrat în Statele Unite în 1979 și acolo s-a gândit să facă din pasiunea pentru ceasuri o profesie. Și-a deschis în New York un atelier în care restaurează ceasuri.
Primele piese de schimb le-a cumpărat dintr-o piață de vechituri.
Dimitrie Vicovanu: Am cumpărat o colecție, tot ce a rămas de la un ceasornicar din patru generații - piese, materiale, scule, aparate.
Acum 25 de ani, a început să lucreze pentru una dintre cele mai mari case de licitaţii - Sotheby's, care îi datorează românului un profit anual de șase milioane de dolari. După un interviu apărut acum doi ani în New York Times, faima sa a depășit cercurile exclusiviste.
Dimitrie Vicovanu: Atunci a fost nenorocire pe capul meu, au venit din toată America și din străinătate că New York Times ajunge și în Australia și peste tot.
Cu multă răbdare a reparat de-a lungul vremii cele mai rare și sofisticate ceasuri. Oameni bogați, celebrități de la Hollywood și chiar membrii familiei Kennedy au apelat la servicile sale. Recent a restaurat cel mai mic ceas din lume cu lungimea de 1 cm și lățimea de 2,5 mm.
Dimitrie Vicovanu: Am restaurat un ceas Cartier mic ca un clopoțel care a fost numai unul singur făcut și în care intrase apă Avea valoare de 275 de mii de dolari.
Ori de câte ori are ocazia, Dimitrie Vicovan le vorbește cu mare drag clienților săi despre țara din care vine. Este mândru că este român și profită de fiecare vacanță ca să vină la Iași.
Dimitrie Vicovanu: Dacă aș avea o parte din banii lui Trump care este acum președinte, în fiecare vară aș umple câteva avioane cu americani, să le plătesc să vină să vadă Iașiul și alte lucruri frumoase.