Statisticile arată că un român aruncă peste 97 de kilograme de mâncare anual, iar cantitatea creşte de la an la an.
Românii nu sunt cumpătați când merg la cumparaturi, se orientează după promoții și produsele cele mai ieftine. Așa că își umplu coșurile cu alimente pe care apoi le aruncă. Circa o treime din produsele achizitionate ajunge la coșul de gunoi.
Reclama este, de multe ori, cea care îi convinge pe cumpărători să facă achiziţia, spun specialiştii.
Un comportament care însă ar putea fi uşor evitat, cred cei care studiază coportamentul cumpărătorilor.
„Dacă vă duceți înfometați să faceți cumpărături, în mod sigur cumpărați mai mult, pentru că vezi lucruri interesante și spui hai să luăm și asta, nu te mai uiți în portofel”, explică Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
La gunoi ajung fructe și legume
Primele alimentele care ajung la gunoi sunt, de cele mai multe ori, fructele şi legumele.15% dintre alimentele aruncate nici macar nu au fost scoase din ambalaj, arată studiile.
Soluţiile pentru reducerea risipei de alimente sunt simple şi la îndemâna oricui, spun reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
„Probabil că ar trebui pe frigider să avem o etichetă care să spună: consumă azi iaurtul, că mâine nu mai e, sau o chestie de genul acesta”, spune Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
La nivel european, statisticile arată că fiecare cetăţean aruncă, în medie, 197 de kilograme de mâncare anual.