La Galați, unde cutremurul de sâmbăta trecută s-a simţit puternic, oamenii şi-au adus aminte de asigurări.
„Speriată de cutremur, am venit şi am reînnoit asigurarea pentru doi ani”, spune o femeie.
Cât de mult s-au speriat oamenii s-a văzut în creşterea rapidă a vânzărilor de poliţe.
„20 de poliţie pe zi, iar dacă ne referim la colegii noştri care se află în teren şi care aparţin reţelei noastre numărul a crescut undeva la 50, 60 faţă de zilele trecute”, spune brokerul de asigurări Nela Dinu.
O asigurare obligatorie costă 10 euro pentru o casă de chirpici şi 20 de euro pentru una din beton sau cărămidă. Cei care cumpără astfel de poliţe pot primi despăgubiri doar în caz de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Sunt, însă, şi situaţii în care oamenii pot rămâne cu paguba.
„Situaţia în care locuinţa a fost modificată la structura de rezistenţă fără o autorizaţie”, exemplifică Victor Şraer, directorul unei firme de asigurări.
„Dacă nu au acte de proprietate, oamenii nu pot fi despăgubiţi. Aşa e legislaţia”, spune și Viorel Vasile, directorul unei firme de asigurări.
Familia ar putea să nu primească despagubiri nici în caz de deces al asiguratului. Pentru acoperirea altor riscuri, precum incendii, explozii sau furt, oamenii pot sa achite, separat, o asigurare facultativă. Trebuie să fie atenți însă la fiecare cuvânt scris în contracte.
„Trebuie să fie foarte atenţi dacă nu cumva în lista aceea de excluderi sau în termenii generali ai contractului nu se regăsesc anumite situaţii care sunt aproape de necontrolat și atunci să fii exclus de la plata despăgubirilor”, spune avocatul Diana Ciocârlan.
În România există peste 8,4 milioane de locuinţe. Doar pentru un milion şi jumătate au fost încheiate însă poliţe de asigurări obligatorii. Cele mai multe, peste 20%, în Bucureşti.