Românii care nu mai pot plăti rata locuinţelor cumpărate prin credit bancar vor beneficia de locuințe de la stat, în schimbul unei unei chirii modice. Ar putea rămâne chiar în aceeași casă, dacă edilii decid să o cumpere.
Este doar una dintre modificările aduse Legii Locuinței, care intră astăzi în vigoare. Legea prevede că locuinţele executate silit de bănci pot fi cumpărate, prin licitaţie, de autorităţile locale. Noul act stipulează şi că nivelul chiriei trebuie să nu depăşească 10% din venituri. Diferența până la valoarea nominală a chiriei va fi subvenționată de la bugetul local.
Locuința de sprijin este definită în lege ca „locuință cu o suprafață utilă de cel mult 100 mp, care se atribuie cu chirie unor persoane sau familii care au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuințele proprietate personală, în urma neachitării obligațiilor contractuale prevăzute în contracte de credit ipotecar, și a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței”.
În cazul în care casa nu este solicitată de către fostul proprietar al locuinței, aceasta va fi repartizată altor persoane executate silit în urma neplății unui contract de credit.
Primăria poate anula contractul de închiriere cu cei care beneficiază de locuință de sprijin dacă aceștia nu-și plătesc chiria, au restanțe mai mari de trei luni la întreținere sau au „un comportament care face imposibilă conviețuirea sau împiedică folosirea normală a locuinței”.
Conform legii, chiriașii nu au voie „să subînchirieze, să transmită dreptul de locuire sau să schimbe destinația spațiului închiriat, sub sancțiunea rezilierii contractului de închiriere și a suportării eventualelor daune aduse locuinței și clădirii, după caz”.