Românii care își „riscă viața” zilnic în drumul către muncă
Data actualizării: Data publicării:
Chinul se măsoară în kilometri pentru cei care locuiesc în jurul Bucureştiului, lucrează în Capitală şi nu au maşină personală. Oamenii se înghesuie în microbuze ca să ajungă la oraş şi de multe ori merg în condiţii periculoase. Oamenii legii ştiu asta: o treime dintre amenzile date de Poliţia Ilfov anul acesta sunt pentru şoferii care au luat în maşini de două ori mai mulţi pasageri decât numărul de locuri.
„Riscam să ne pierdem viața că nu știm cum plecăm de acasă și cum ajungem”, afirmă o femeie.
Microbuzele care merg din comuna Corbeanca la Bucureşti sunt arhipline la cursele de dimineaţa, când localnicii merg la serviciu. Înghesuiţi ca la moaşte, oamenii stau unde pot. Un bărbat stă pe treaptă şi se sprijină de mâner. Neînchisă bine sau pur şi simplu defectă, uşa se poate transforma în ieşirea spre moarte. Şoferul care ar trebui să nu lase să urce decât pasagerii ce găsesc scaune libere răspunde nepăsător la îngrijorările oamenilor.
Sătui de aceste probleme care nu se rezolvă de ani de zile, localnicii de la Corbeanca au făcut o asociaţie ca să aibă mai multă putere în faţa autorităţilor. O mie de oameni au semnat până acum petiţia prin care cer transport decent spre Capitală.
„Înghesuiţi precum sardinele, nu există bară să se ţină, iar accidentele sunt iminente, iar cei mai afectaţi sunt copii din ceastă comună care studiază în Bucureşti - Otopeni şi care îngheaţă zeci de minute în staţi”, afirmă Tincuţa Apăteanu - reprezentant Asociaţia Activ Corbeanca.
Microbuzele Bucureşti - Corbeanca sunt un pericol şi pentru stat, nu doar pentru pasageri. Şoferii nu dau bilete decât dacă le ceri.
Aşa că încasările la negru scapă de impozitare. Poliţiştii ştiu şi ei năravul acesta şi fac dese controale. Au dat 900 de amenzi pentru asemenea nereguli doar în judeţul Ilfov.