Puțini români merg la cumpărături cu o listă făcută în avans. Așa că de multe ori, se lasă ademeniți de reducerile din magazine și ajung acasă cu mai multe alimente decât ar avea nevoie. Ambalajele colorate sunt și ele un motiv pentru cheltuielile peste buget.
Marile magazine se folosesc de tot felul de trucuri pentru a-i face pe clienţi să cumpere mai mult. Produsele proaspete, cele mai căutate, se află de multe ori în capătul celălalt al magazinului, astfel încât clienţii să fie nevoiţi să se plimbe printre toate raioanele.
Aşa ajung românii să arunce anual cinci milioane de tone de alimente, care încap 230.000 de tiruri şi care puse cap la cap măsoară distanţa dintre Bucureşti şi Madrid.
Sunt însă trucuri care ne-ar putea ajuta să mâncăm toate produsele puse din coş, chiar dacă am cumpărat în exces.
Salata, de exemplu, „ar trebui să o cumpărăm astăzi și să o mâncăm astăzi sau cel târziu a doua zi”, spune Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.
„Dacă avem o familie mai mare și mai numeroasă, mai bine luăm un pui întreg și atunci putem face mai multe tipuri de preparate”, adaugă el.
Sorin Mierlea are câteva sfaturi și în ceea ce privește cașcavalul.
„Să ne uităm și la termenul de valabilitate, iar chiar dacă a expirat și ni s-a părut că este foarte scump, totuși nu-l consumam, chiar dacă îl radem pe paste sau facem o pizza”, spune el.
„Fructele pe care le avem acasă și poate la rândul lor nu mai sunt chiar atât de arătoase le amestecăm cu un iaurt”, mai sfătuiește Sorin Mierlea.
Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie, anual sunt risipite în lume peste 1,3 miliarde de tone de alimente. Asta înseamnă o treime din producţia anuală de alimente şi costuri de 750 de miliarde de dolari. La nivel mondial, peste 840 de milioane de oameni suferă de foame.