O jumătate de miliard de lei cheltuiesc turiştii, în vacanţă, pentru mâncarea pe care o aduc la pachet sau o cumpără din supermarket, nu pentru mâncarea comandată în restaurante. Sunt cifrele oficiale care ne dau o idee despre proporțiile acestui fenomen. Și pentru o comparatie și mai grăitoare vă spun că au alocat pentru mâncarea la restaurant de 6 ori mai puțin.
Familia Dumitru, formată din soţul, soţia şi nora lor erau pe plajă, unde au întins o masă copioasă cu totul adus de acasă: costiţe afumate, ceapă, salată de roşii. În lada frigorifică sunt păstrate la rece sucuri şi apă. Vacanţa la mare durează 12 zile şi, în felul asta, economia e substanţială.
„Uitaţi, cazarea este pe cont propriu. Proprietate privată. Am luat soţia. Stăm şi noi aşa, ca bătrânii”, afirmă Călin Dumitru, turist.
Alţi turişti mănâncă în camerele de hotel.
„Oricâte atenţionări sau afişe am face şi le-am spune nu înţeleg. Pleacă cu mâncarea, se strică. Au venit chiar şi cu reşouri electrice şi le-am confiscat”, spune Oana Tănase, reprezentat hotel de 3 stele.
„Ştiu cazuri în care în 2, 3 de zile cazare, au venit turiştii şi le-au ars cu ţigara aşternuturile. Veneau şi mâncau pepene în cameră şi se umfla masa, se strica mobilierul”, spune Răzvan Pascu, consultant turism.
„Oamenii sunt săraci. Fiecare vrea să stea 3-4 ore în plus, să vină cu 3-4 ore mai devreme, dacă se poate să spună că suntem numai doi iar ăştia de 14 ani sunt şi ei pe aici”, spune Dumitru Ivănescu, hotelier.
„În primele şase luni din an, românii au plătit pentru mâncarea şi băuturile cumpărate din supermarket în vacanţă peste 513 milioane de lei. Suma este de şase ori mai mare faţă de cea cheltuită la restaurante”, relatează Roxana Vântu, reporter Digi24.
Datele oficiale arată şi că turiştii plătesc sume mici pentru distracţie în concediu, comparativ cu cât dau pe mâncare. Mai precis mai puţin de 18 milioane de lei pentru activităţi sportive şi spectacole.