România, pe ultimele locuri în UE la calitatea alimentelor

Data publicării:
supermarket alimente

România e pe ultimele locuri în Europa în privinţa certificatelor de calitate pentru alimentele din comerţ. Potrivit unui studiu, avem de aproape 15 ori mai puţine, comparativ cu cele ale producătorilor italieni. În schimb, îi depăşim cu puţin pe bulgari la acest capitol. Cele mai multe alimente certificate sunt cele de patiserie şi din carne.

O fabrică de pâine trebuie să treacă 250 de „examene” tehnice pentru a obţine un certificat de calitate european. Documentul arată că sunt respectate normele de igienă şi firma poate fi verificată oricând. De la prepararea aluatului până la coacerea pâinii, producătorul trebuie să respecte întocmai reţeta de pe etichetă. În plus, producţia şi chiar plecarea maşinilor din fabrică sunt supravegheate video.

Cuptorul are mai multe zone de coacere şi el se poate viziona prin aceste geamuri de vizitare, în care se vede stadiul de dezvoltare al produsului, dacă este corect sau nu”, spune Livia Doja, directorul de calitate al unei fabrici de pâine.

Standardul de calitate obţinut anual, contra unui sume de ordinul miilor de euro, îi garantează unui producător comercializarea mărfii în marile lanţuri de magazine şi îl poziţionează alături de furnizorii europeni la export.

Sunt analizate toate procesele, începând cu achiziţia, partea de aprovizionare, până la livrare, produs finit, inclusiv transport. Suntem incluşi pe lista comerţ SUA, aşteptăm un semnal”, spune Mihai Buburuz, directorul de calitate al unui producător de conseve din carne.

Cei mai interesaţi de calitatea produselor pe care le livrează sunt italienii, care au aproape 3.000 de certificări. Urmează, la mică distanţă, germanii. Datele apar într-un studiu realizat pe baza informaţiilor din 90 de ţări.

Toate ingredientele care intră într-o chifteluţă, dacă nu pot fi dovedite ca istoric, ca trasabilitate, de la furnizor, lot, număr, perioada de garanţie, conformitate cu reţeta acelei chifteluţe, atunci e clar neconform”, spune Ionuț Nache, directorul unei firme de consultanţă.

Calitatea produselor e cu atât mai importantă cu cât, în unele ţări europene, s-au făcut controale ample în ultimele luni. Asta după ce câteva state din Europa de Est au reclamat că alimentele vândute aici nu au acelaşi standard de calitate precum cele din Vest. În România, Ministerul Agriculturii a verificat dacă produsele din supermarketuri respectă eticheta, însă nu le-a comparat cu cele vândute în alte state.

Certificate de calitate

Italia 2.903

Germania 2.498

Spania 2.436

Franţa 1.781

Polonia 732

Ungaria 408

Cehia 334

România 200

Bulgaria 165

Croaţia 118

Sursa: studiu IFS Food

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani