România, o țară care se grăbește să îmbătrânească

Data publicării:
batrani

Revoluţia a însemnat pentru români calea deschisă spre Occident. După anii 1990, tot mai mulţi au început să-şi facă planuri de a pleca din ţară. Iar când România a devenit membră UE, s-au ridicat toate barierele.

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică: Anul 2007, odată cu aderarea la UE, a marcat o creştere substanţială a numărului românilor plecaţi în străinătate - Italia, Spania de exemplu, sau alte ţări. Această cifră s-a stabilizat după anul 2008. În grupa de vârstă 40-50 de ani avem cea mai mare migraţie practic regimul de atunci a pregătit emigraţia de acum.

În ultimii 25 de ani România a pierdut 2,3 milioane de locuitori. Numai anul trecut, au plecat din ţară 184.000 de oameni. Exact populaţia unor oraşe precum Brăilă, Arad sau Piteşti.

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică: Pentru ultimii doi ani, au plecat mai multe femei decât bărbaţi, la nivelul anului 2014 au plecat 56,8% femei şi diferenţa până la 100% bărbaţi. Au plecat persoane cu vârsta între 20-50 de ani, adică persoane aflate în populaţia activă.

Plecarea unor oameni în plină putere de muncă a avut drept consecinţe în schimbarea raporturilor pe piaţa forţei de muncă. Balaţa angajaţi-pensionari s-a dezechilibrat. Dacă în anul 1990 la zece salariaţi aveam în jur de patru pensionari, acum raportul este unu la unu, adică un salariat susţine un pensionar.

Statisticile arată că, în acest moment, din șapte români, o persoană este în vârstă, însă lucrurile s-ar putea schimba total în următorii 15 ani. Studiile arată că în 2030 România va avea un vârstnic la trei locuitori”, transmite corespondentul Digi24 Stefana Todică.

Şi numărul total al populaţiei ţării s-a redus. Dacă la recensământul din 1992 s-au înregistrat 23 de milioane de români, ultima numărătoare naţională a arătat că populaţia a scăzut la 19,8 milioane.

Mihai Preotesi, cercetător Calitatea Vieţii: În ultimii 20 de ani populaţia peste 75 de ani s-a dublat. Sunt două motive pentru care vârsta medie a populaţiei creşte: pe de o parte este creşterea speranţei mediei de viaţă şi al doilea motiv este scăderea natalităţii.

Dacă trendul descendent se va menţine, peste 50 de ani în ţara noastră ar putea avea puţin peste 14 milioane de locuitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...