"Eurodeputatul Ramona Mănescu este proprietara unui loc de casă în cartierul Cotroceni, care nu apare în declarația sa de avere. Valoarea terenului: 625.000 de euro, în momentul în care a fost obținut, ianuarie 2008", scrie Rise Project, într-un articol în care mai sunt menţionate numele unor foşti edili bucureşteni şi a unui multimilionar "low profile".
Terenul respectiv, explică Rise Project, "Mănescu l-a preluat cu ajutorul unui interpus, printr-o tranzacție cu bani-fantomă. Terenul fusese retrocedat, cu doar o lună în urmă, de primarul general Adriean Videanu. Retrocedarea avusese loc, formal, pe numele unei septuagenare. La data la care a fost implicată în această tranzacție subterană, Ramona Mănescu avea 35 de ani și tocmai se instalase în băncile Parlamentului de la Bruxelles. Deși abia apărută pe scena mare a politicii din România, tipul acesta de întreprindere reprezenta pentru ea, de ani buni, business as usual".
Ancheta jurnalistică merge pe urmele personajelor-cheie şi a tranzacţiilor.
Jurnaliştii de la Rise Project au stat de vorbă cu bătrâna pe numele care auvsese loc retrocedarea şi ajunge până la tânăra care o abordase pe femeie, în 2005, pentru a-i cumpăra drepturile litigioase. O cheamă Argentina Grosu, iar de la numele ei jurnaliştii de la Rise Project fac un pas mai departe: "Nu acționa însă pe cont propriu. Era doar un reprezentant al multimilionarului low profile Dragoș Dobrescu. Evitând să stea în linia întâi a acestui tip de tranzacții, Dobrescu cumpăra, prin interpuși, contra unor sume modeste de bani, dosare de revendicare blocate în hățișul birocratic al statului".
Articolul complet poate fi citit AICI.
Citiţi şi: Rise Project: Europarlamentarul Ramona Mănescu, implicată în retrocedări suspecte de terenuri