Peste două mii de case au fost luate de ape sau inundate. Sute de oameni disperaţi au privit disperaţi cum rămân fără nimic. După urgie, au venit explicaţiile. Oficialii aveau să anunţe că a plouat ca niciodată cu 150-200 de litri pe metru pătrat în unele locuri, iar apele râurilor s-au umflat şi de 400 de ori.
Mii de locuinţe au fost luate de viituri sau inundate astă-vară, fără ca oamenii să mai poată salva ceva. Iulie 2014, judeţul Vâlcea, comuna Vaideeni.La câteva ore după ce potopul a pus stăpânire pe o parte din sat, elicopterele MAI au fost chemate pentru a salva sute de oameni.
Fără elicoptere, autorităţile recunoşteau că nu ar fi avut cum să-i salveze pe oameni. Sinistraţii, cu mic, cu mare, au fost ridicaţi din mijlocul apelor şi transportaţi în zone sigure. Cu toţii îşi aminteau că pârâul din localitate putea fi trecut la pas fără să te uzi, dar când apele s-au revarsat din munţi au devenit de neoprit. Şi au început să apară informaţiile că unii localnici au fost luaţi de ape.
Gabriel Oprea: "Avem aproximativ în momentul de față două victime care se pare că au fost înecate, nu sunt alte informații că a mai murit cineva."
La final autorităţile anunţau că trei persoane au murit în urma viiturilor din judeţul Vâlcea, 19 locuinţe au fost luate de ape, 250 de case inundate şi 530 de oameni evacuaţi şi salvaţi. Nota de plată numai pentru judeţul Vâlcea a ajuns la peste 420 de milioane de lei.
Şi în judeţul vecin, în Gorj, natura s-a dezlănţuit şi a lăsat în urmă o imagine apocaliptică. Apa a fost la câțiva metri de casele oamenilor, a ajuns în drum, un drum din care nu se mai cunoaște aproape nimic. O mai ținea să intre în gospodării un dig format din stânci și din aluviuni.
Imobile pline de mâl, sute de persoane rămase fără acoperişul casei sau fără animale. În localitatea Novaci Ministerul Afacerilor Interne a trimis un elicopter cu troliu, după ce râul Gilort a ieşit din matcă, iar peste 70 de gospodării au rămas izolate. În total, doar în cele două judeţe au fost inundate aproape 2.000 de hectare de teren arabil.
În aprilie 2014, în Teleorman, după ce apele au făcut prăpăd, oficialii au venit în inspecţie. Deşi puhoaiele trecuseră, premierul Victor Ponta a fost plimbat prin zona sinistrată într-o barcă, trasă de mai mulţi pompieri : "Haide! Unde este domnul Pintilie? Ce faci, fă, Doino? Aveai chef de nişte inundaţii? Urcați-vă sus! Hai după prima barcă!"La final autoritățile anunțau că în zona de sud 130 de case au fost inundate în Tătărăştii de Jos, Necşeşti sau Ciolăneşti. 35 de podețe au fost distruse. La fel şi aproximativ 50 de kilometri de drumuri comunale sau județene.
Nici toamna n-a fost mai liniștit. Jumătatea lui septembrie a asdus inundații și în zona de vest a țării.
În 2014, zeci de judeţe au fost afectate de ploi. Potrvit datelor oficiale, au fost cele mai puternice precipitaţii din ultima sută de ani. Meteorologii au calculat că ploile au atins chiar şi un volum de 200 de litri pe metru pătrat, situaţii în care capacitatea omului de a interveni este aproape nulă.