Direct din portbagaj sau de sub taraba cu brânzeturi. Aşa vând comercianţii de ocazie mieii la Botoşani, iar clienţii nu lipsesc.
Reporter: De ce îi vindeţi aşa în condiţii neigienice? Ştiţi că nu aveţi voie?
Comerciant: Ştiu, dar ce să fac?
Autorităţile se recunosc înfrânte din start, pentru că nu au resurse să verifice toate locurile unde se vând ilegal miei.
Minodora Vasiliu, director DSV Botoşani: Faptul că mi-aţi prezentat acest material nu mă determină decât să trimit echipe şi să încerc să stea, să fie prezente acolo, altfel nu pot să fac nimic.
„Cine cumpără îşi asumă riscul de îmbolnăvire”, spune o gospodină.
În Piaţa Obor din Bucureşti, deşi mieii se vând în spaţii autorizate, problema e lipsa bonului fiscal. Lucru care poate costa mai mult decât credeţi. Este cazul unei cliente care a descoperit acasă că mielul cumpărat avea un chist în plămâni.
Georgeta Stănciuc, clientă: Nu mi s-a dat bon, am văzut că nu prea să dădea, adică nu am văzut pe cineva să ia bon. Nici nu am cerut, este foarte adevărat. Acum eu nu îl mai mănânc, am pierdut şi banii.
Femeia a rămas cu o pagubă de 200 de lei, pe care nu o poate recupera.
Daniel Popescu, Director general Administraţia Pieţelor sector 2: Doamna a cumpărat din Hala Veche Obor, o hală care nu are legătură cu noua hală Obor. Are o administrare separată privată, deci nu putem să intervenim noi. Aici pot să vă asigur că toţi comercianţii dau bonuri fiscale la fiecare cumpărătură.
Din cauza aglomerației, însă, unii comercianţi mai uită.
„Da, nu mi-au dat bon fiscal. Asta e. Trebuia să îmi dea bon. Cred că nici nu au”, spune o clientă.
Vinovaţii prinşi în flagrant riscă închiderea tarabei şi amenzi între 10.000 şi 15.000 lei. Însă lumea se grăbeşte, iar controalele s-au mai rărit. Deci merge treaba şi fără bon.