O campanie umanitara în ajutorul familiilor care au copii bolnavi de cancer. Oamenii aceștia nu au unde locui, dacă nu sunt din Capitală, dar îşi tratează copiii în spitalele de aici. Pentru ei se construieşte acum o casă ridicată exclusiv din donaţii. Magic Home. Va fi gata în primăvară... Dar e doar un pas: pentru ca familiile să poată fi ajutate pe termen lung, se caută acum companii dispuse să doneze 20% din impozitul pe profit. Bani pe care oricum îi dau statului, fără să știe ce se întâmplă cu ei.
Mirel Dolofan: În momentul în care s-a întâmplat cu copilul, la Bagdasar, acolo, nu puteam sta. Nu cunoşteam pe nimeni, nu aveam variante şi atunci am stat în curtea spitalului.
Reporter: Aţi dormit acolo?
Mirel Dolofan: Mult spus dormit, moţăiam câte o jumătate de oră pe noapte. Efectiv pe bancă, aşa.
5 ani înţepenit pe un scaun de spital, sau pe o bancă, sau numai el ştie pe unde. Aşa a trăit Mirel, un zidar din Brăila, încerând să îşi salveze băiatul bolnav de cancer.
Gălbenuş al lui, aşa cum îi spunea Mirel fiului, a pierdut lupta. La 12 ani. Bărbatul ştie acum, mai bine ca oricine, prin ce trec 600 de familii din România care anual află ceea ce niciun părinte n-ar trebui să audă.
Mirel Dolofan: Să stai două luni, trei luni, şapte luni internat... Efectiv nu ai ce face. Nu poți face naveta câte 500 de kilometri să speli două rânduri de haine.
Povestea tulburătoare a lui Mirel şi a lui Gălbenuş a urnit o mână de oameni, care au grijă de copiii bolnavi de cancer, să înceapă un proiect unic în România: o casă care să găzduiască familiile din provicie, care îşi tratează copiii în spitalele din Bucureşti.
La un kilometru şi jumătate de Spitalul Fundeni se ridică o casă frumoasă: Magic Home, refugiul părinţilor. 25 de oameni vor avea, din primăvara anului viitor, un loc decent în care să se odihnească după orele istovitoare pe care le petrec la căpătăiul copiiilor lor internaţi. E o casă ridicată 100% din donaţii, după una dintre cele mai ambiţiose campanii de strangere de fonduri.
100.000 de oameni au trimis sms-uri şi au adunat împreună mai bine de un milion de euro. După nouă luni în care au aşteptat autorizaţia de securitate la incendiu, voluntarii s-au apucat de lucru, iar casa e aproape gata.
E un loc la care Mirel a lucrat cu mâinile lui, cu gândul şi inima la Gălbenuş.
Vlad Voiculescu, fondator Magic Home: Încercăm să îi încurajăm pe oameni să vină la spital, noi asigurăm cheltuielile pentru transport, iar pe toată perioada în care copilul este internat în spital sunt suportate toate costurile de către noi.
Alţi oameni şi-au pus casele la dispoziţie pentru părinţii copiilor bolnavi de cancer, iar acum ideea Magic Home s-a extins în opt oraşe: Bucureşti, Viena, Cluj-Napoca, Timişoara, Chişinău, Iaşi, Târgu Mureş şi Craiova. Pentru întreţinerea caselor e nevoie în continuare de sprijin, iar voluntarii mizează în această perioadă şi pe companiile care pot dona 20% din impozitul pe profit pentru refugiul părinţilor.
Valeriu, voluntar Magic Home: Le zic de multe ori oamenilor, fără ajutorul vostru, n-am putea să realizăm nimic, noi doar ne-am pus la dispoziţie. Deci mulţumim că ne ajutaţi să ajutăm!