Patronii de restaurante şi hoteluri speră să vadă mai mulţi turişti în staţiuni, pentru că preţurile mai mici vor reduce bugetele pentru vacanţe. Mai ales că românii cheltuie destul pentru mâncare.
Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism: Dacă vorbim de bugetul unei vacanțe în care ai bani și pentru mâncare, și pentru servicii extra cazare, atunci vorbim de 60%.
Aşa că ieftinirea meniurilor este cartea pe care vor paria cei mai mulţi patroni de restaurante. Cu o condiţie, adaugă aceștia: magazinele să ieftinească şi ele alimentele.
Constantin Malciu, patronul unui restaurant din Constanţa: Voi păstra tarifele de anul trecut și alături le voi pune pe cele de anul acesta, ca turistul să vadă scăderea de 10-12% de anul acesta.
Taxele mai mici nu sunt o garanţie că hotelierii vor avea încasări mai mari sau că numărul de turişti va creşte foarte mult. O parte dintre ei şi-au cumpărat vacanţe încă de anul trecut pentru a beneficia de reduceri de până la 50% din preţul sejurului.
Dan Anghelescu, directorul unei agenții de turism: Cred că va avea un efect pentru anul viitor, când agențiile de turism vor ieși cu ofertele pentru 2016, acum cred că nu va fi o creștere spectaculoasă decât pentru turismul de sfârșit de săptămână.
Prețurile scăzute îi vor atrage și pe românii care plecau până acum în vacanță peste hotare, atrași de oferte mai bune. Un sejur de șapte nopți pe litoralul românesc, într-un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, va costa 387 de euro, față de 350, o vacanță în Grecia.