Rata de infectare cu Covid în Europa este în creștere, inclusiv în România. În mai multe state s-a dublat

Data actualizării: Data publicării:
grafic cu sageata in sus pe fondul unor modele de coronavirus
Foto: Guliver/GettyImages

Autoritățile transmit că majoritatea statelor europene se confruntă cu o creștere a ratei de infectare cu coronavirus în ultimele două săptămâni, iar în mai multe țări aceasta chiar s-a dublat față de precedentele 14 zile.

220444022_215624767117940_6327955467889288680_n
Sursa: RO Vaccinare

“În prima imagine, graficele reprezintă incidența numărului de cazuri: diferența procentuală a numărului de cazuri a ultimelor 14 zile raportat la numărul de cazuri a 14 zile precedente acestora.

Mai exact, rata de creștere / scădere din 2 în 2 săptămâni.

Culorile:

-bleu și albastru reprezintă stagnare – scădere

-roz și roșu: creștere de până la 200% (roșu închis)

Observații:

- cu o lună în urmă, în majoritatea Europei incidența cazurilor era fie în stagnare, fie în scădere, câteva excepții fiind în Rusia, Portugalia și UK

- în momentul actual, Europa este în creștere a incidenței, majoritatea țărilor fiind în creștere cu până la 200%.

Partea de jos a imaginii (graficele):

- reprezintă evoluția în dinamică a mediei ultimelor 7 zile a numărului de cazuri, normalizată la 1 milion de locuitori.

- creșterea cea mai mare este în Cipru, urmată de UK și Olanda;

- în Europa a crescut incidența cazurilor de aprox. 3,4 ori în 19.07.2021, comparativ cu o lună în urmă. (https://ourworldindata.org/covid-cases)

Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19.

Prin vaccinare împotriva COVID-19:

-se reduce riscul de infectare;

-se reduce riscul de transmitere a virusului;

-se reduce considerabil riscul de spitalizare;

-se reduce considerabil riscul de deces”, arată un mesaj transmis de Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, RO Vaccinare.

Citește și: Explozie a numărului de cazuri în Franţa. Guvern: "E vorba de creștere de 150% într-o săptămână"

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Valeriu Gheorghiță: Sunt 101 tulpini variante virale Delta - 6% din totalul variantelor de îngrijorare

Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că în perioada 11-17 iulie, săptămâna 28, au fost mai multe cazuri de COVID, cu 38,9% faţă de săptămâna precedentă, subliniind că există o uşoară tendinţă de creştere a numărului de infectări în perioada următoare.

"Datele din România ne arată că în săptămâna 28 avem o creştere a numărului de cazuri pe săptămână, media cazurilor săptămânale cu 38,9% faţă de săptămâna 27, faţă de săptămâna precedentă. Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de faţă acest coeficient este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o uşoară tendinţă de a înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, ceea ce, desigur, este un lucru care este foarte important şi supravegherea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada următoare", a explicat Valeriu Gheorghiţă la Palatul Victoria.

El a precizat că media cazurilor din săptămâna 28 în ţara noastră a fost de 56,6 cazuri, spre deosebire de săptămâna 27, în care a fost de 40,7 cazuri.

Acesta s-a referit şi la prevalenţa variantelor de îngrijorare în momentul de faţă, precizând că sunt confirmate "101 tulpini variante virale Delta, ceea ce reprezintă 6%" din totalul variantelor de îngrijorare diagnosticate în urma secvenţierilor, conform raportului săptămânal prezentat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

"S-au efectuat până la acest moment, până în săptămâna 28 inclusiv, 2.415 secvenţieri şi s-au identificat într-un procent de 75% variante virale de îngrijorare. Din aceste variante virale de îngrijorare în valoare absolută 1.817, 101 sunt variante Delta, ceea ce reprezintă 6% din procentul variantelor de îngrijorare din ţara noastră, cu 1% în plus faţă de săptămâna precedentă", a arătat Gheorghiţă.

El a menţionat că dintre cazurile de infectări cu varianta Delta, 54% sunt constituite în 23 de focare, cu cinci mai multe faţă de săptămâna 27, din care sunt 17 focare familiale şi şase focare de colectivitate din Bucureşti şi din şapte judeţe: Argeş, Bacău, Braşov, Dolj, Ilfov, Iaşi, Teleorman.

Citește și: Florin Cîțu anunță că a treia doză de vaccin ar putea fi necesară. “Specialiștii se îndreaptă spre acest lucru”

"În 34% din cazurile identificate cu variantă Delta nu s-a găsit nicio legătură epidemiologică legată de istoricul de călătorie sau contact cu persoane cunoscute a fi infectate cu variantă Delta, ceea ce, desigur, reprezintă un factor important în ceea ce priveşte transmiterea comunitară, chiar dacă la acest moment nu avem date care să susţină transmiterea comunitară la nivel naţional. Totuşi, aceste cazuri care nu au o evidenţă şi nu au o legătură epidemiologică menţionată reprezintă un semnal de alarmă asupra evoluţiei epidemiologice viitoare. De asemenea, din cele 101 cazuri confirmate cu variantă Delta, opt persoane erau vaccinate, ceea ce reprezintă 8%, din care şase cu două doze. Intervalul de la momentul efectuării celei de a doua doze şi până la confirmarea testului pozitiv este între 11 şi 125 de zile. Practic, avem 6% persoane vaccinate cu schemă completă din cele 101 cazuri confirmate cu infecţie cu variantă Delta", a explicat Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a mai precizat că sunt înregistrate şi patru decese cauzate de infecţia cu varianta Delta, ultimul fiind al unei persoane de sex feminin, în vârstă de 90 de ani, din judeţul Iaşi, având condiţii medicale preexistente şi nefiind vaccinată anti-SARS-CoV-2.

"Practic, niciuna dintre persoanele care au decedat, din păcate, ca urmare a infecţiei cu această variantă virală Delta nu fusese vaccinată", a punctat el.

În context, Valeriu Gheorghiţă a prezentat şi situaţia epidemiologică de la nivel european.

"Pentru săptămâna 28, perioada 11 - 17 iulie, la nivel european se constată o creştere a ratei de notificare a cazurilor la interval de 14 zile cu 64,3%. Această tendinţă de creştere este observată în 20 de ţări europene. Marea majoritate a cazurilor raportate în această perioadă sunt la persoane tinere, la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, creşterea fiind limitată la persoanele peste 65 de ani, care într-un procent semnificativ sunt deja vaccinate", a afirmat acesta.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...