Totuși, deşi numărul anchetelor încheiate este semnificativ mai mic, a crescut cu mai bine de o treime cantitatea de droguri confiscată în aceeaşi perioadă.
București, fruntaș la traficul și consumul de droguri
Capitala rămâne pe primul loc, atât la capitolul trafic, cât şi în privinţa consumului. Aproape jumătate din dosarele anchetate în cursul anului trecut au vizat fapte săvârşite în Bucureşti. În clasament urmează Cluj şi Constanţa, care contabilizează fiecare peste 6% din totalul anchetelor desfăşurate în 2014.
România, țară de tranzit pentru traficanți
De asemenea, raportul indică faptul că ţara noastră rămâne una de tranzit pentru reţelele care transportă droguri către vestul Europei şi descrie, pe larg, traseele folosite de acestea.
Din țările din America de Sud, cocaina ajunge pe cale maritimă în țara noastră, de unde este transportată către vestul Europei. Heroina din Turcia și Bulgaria tranzitează în special pe cale rutieră România către Vest. Pe cale aeriană, cu escală la București și cu destinație Marea Britanie, în România ajung din ce în ce mai des plantele de khat, originare din Kenya.
Canabisul, cel mai consumat drog din țară
Canabisul rămâne cel mai consumat drog în România. Raportul Agenţiei de profil arată că aproape 5% dintre românii cu vârste între 15 şi 64 de ani au consumat măcar o dată acest drog. De altfel, a şi crescut numărul culturilor descoperite în ţara noastră.
Raportul întocmit de Agenția Naţională Antidrog, care citează date furnizate de DIICOT, arată că în contextul aplicării noilor coduri penale, care au adus sancţiuni mai blânde pentru traficul de droguri, în 2014 au fost terminate aproape 2.800 de anchete, faţă de mai bine de 4.500, câte s-au înregistrat în 2013.
Doar 476 de dosare au ajuns însă pe masa judecătorilor, 10% fiind acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Restul au fost soluţionate fie prin clasare, fie prin renunţare la anchetă.