Raportul prezintă amploarea șocantă a atacurilor asupra femeilor din partea partenerilor de viață. 30% dintre ele au fost atacate de partener. De asemenea, subliniază că 38% dintre femeile decedate în urma unui act violent au fost ucise de partener.
„Violența împotriva femeilor constituie o problemă globală de sănătate, de proporții uriașe”, a spus Marharet Chan, directorul general al organizației.
Cel mai înalt nivel de violență împotriva femeilor se înregistrează în Africa, unde aproape jumătate dintre femei vor suferi violențe la un moment dat. În Europa, nivelul este de 27,2%. Totuși, națiunile dezvoltate nu sunt neapărat și mai sigure pentru femei - o treime dintre femeile din astfel de state vor fi ținta unor violențe la un moment dat.
Violențele au un efect profund asupra sănătății femeilor. Unele ajung la spital cu fracturi, altele suferă complicații legate de sarcină sau probleme mintale, avertizează raportul.
„Cred că cifrele constituie un semnal de alarmă, trebuie să ne trezim la realitate și să acordăm o mai mare importanță problemei. În ultimii zece ani, această problema a fost tot mai recunoscută, dar trebuie să conștientizăm și complexitatea ei”, a subliniat unul dintre autorii studiului.
Studiul recomandă cursuri speciale pentru angajații din sistemul medical, pentru ca aceștia să recunoască mai rapid semnele violenței domestice.