Raport alarmant. Trei din 10 copii știu pe cineva care ia droguri. Câți dintre ei recunosc că au fumat sau au băut alcool

Data publicării:
copii droguri pastile
Foto: Shutterstock

Trei din 10 copii afirmă că știu pe cineva care a luat droguri, iar ponderea crește la patru din 10, în cazul adolescenților, arată un raport al asociației Salvați Copiii. Îngrijorător este faptul că este vorba despre cineva din anturajul lor. În ceea ce privește copiii cu vârsta peste 14 ani, 27% dintre ei recunosc că au băut alcool, 19% au fumat țigări, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat, în ultima săptămână, arară raportul alarmant.

Doar 3% dintre copii afirmă că au consumat personal droguri, potrivit unui sondaj realizat de Salvați Copiii. Asociația avertizează însă că procentajul este, probabil, mai mare, având în vedere că unii copii nu recunossc că au luat și ei droguri, nu doar prieteni sau colegi de-ai lor.

Dintre cei care recunosc că au consumat personal, peste jumătate spun că au făcut acest lucru de mai multe ori, iar substanța cea mai consumată este canabisul, urmată de ecstasy și LSD.

Majoritatea copiilor au auzit de cel puțin una dintre substanțele psihoactive menționate în studiu. Adolescenții cu vârste peste 14 ani afirmă că au auzit într-o proporție mult mai mare de toate tipurile de substanțe psihoactive, comparativ cu copii sub 14 ani.

Îngrijorător este că mulți copii beau cafea și energizante. Astfel, 4 din 10 copii spun că au băut cafea în ultima săptămână, 2 din 10 copii spun că au băut energizante sau alcool, iar un copil din 10 spune că a fumat sau vapat în ultima săptămână.

Consumul crește odată cu vârsta copiilor, astfel că 64% dintre copiii de 14 ani și peste au băut cafea în ultima săptămână, 27% afirmă că au băut alcool, iar 24% energizante, 19% au fumat țigări obișnuite, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat.

Consumul de alcool este mai răspândit în rândul băieților (22% vs. 18%).

Copiii susțin că au o alimentație sănătoasă, cu procente ridicate de legume, fructe, lactate și mâncăruri gătite. Totuși, merită remarcat consumul ridicat de dulciuri, băuturi carbogazoase și produse de tip fast-food, avertizează Salvați Copiii.

În linii generale, copiii acordă o notă medie de 7,44 din 10 la întrebarea cât de fericiți s-au simțit în ultimele două săptămâni. Băieții se declară semnificativ mai fericiți decât fetele, la fel copiii cu vârsta sub 14 ani, decât cei de vârstă mai mare și cei din mediul urban comparativ cu copiii din rural. Cele mai scăzute valori medii la acest indicator caracterizează fetele cu vârsta peste 14 ani din mediul rural, iar cele mai ridicate băieții cu vârsta sub 14 ani din mediul urban.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri