Mandatul de a direcţiona o parte din aceste sume şi către casele de protocol i-a fost acordat regiei prin ordonanţă a Guvernului, scrie Mediafax.
Dreptul de a cheltui banii pentru vilele de protocol i-a fost acordat RA-APPS prin derogare de la Legea finanţelor publice, care stabileşte că veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu excepţia donaţiilor şi sponsorizărilor, care au stabilite destinaţii distincte.
Acest principiu conform căruia veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume a fost invocat recent de Guvern ca argument pentru a respinge proiectul care propune ca persoanele care dezvăluie acte de corupţie sau evaziune să primească 2% din suma recuperată de stat.
Până în prezent, legea stabilea că, după deducerea cheltuielilor aferente procedurilor de vânzare, precum publicitatea, 50% din sumele obţinute prin vânzarea imobilelor sunt vărsate la bugetul de stat, iar restul de 50% rămâne la dispoziţia regiei pentru lucrări de modernizări şi investiţii la imobilele proprietatea publică a statului, la imobilele în care funcţionează instituţii publice şi pentru întreţinerea bunurilor mobile aflate în domeniul public sau privat al statului şi administrate de RA-APPS.
Prin ordonanţa aprobată de Guvern, RA-APPS a primit dreptul să utilizeze banii lăsaţi la dispoziţie şi pentru conservarea, protecţia şi repararea bazei materiale de reprezentare şi protocol.
RA-APPS şi-a propus să plătească în acest an 26,3 milioane lei pentru baza materială de reprezentare şi protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decât suma cheltuită anul trecut.
Regia şi-a accentuat pierderea în cei doi ani în care a vândut imobile din portofoliu prin proceduri contestate de către consultanţi imobiliari şi aproape şi-a dublat rezultatul negativ în 2013 comparativ cu 2012, nereuşind să atingă propriile ţinte pentru care a cerut şi obţinut avizul Guvernului.
Vânzarea imobilelor din patrimoniu, în baza unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului adoptate în 2011, a fost derulată de către RA-APPS în 2012 şi 2013.
Astfel, conform documentului, în 2012, RA-APPS, care de fiecare dată anunţa că se va situa pe profit, a înregistrat venituri totale de 283,5 milioane lei şi cheltuieli totale de 321,4 milioane lei, cu o pierdere rezultată de aproape 38 milioane lei, iar în 2013 a consemnat venituri totale de 308,9 milioane lei şi cheltuieli totale de 374 milioane lei, pierderea urcând la 65 milioane lei.
Aceasta în condiţiile în care în 2012 au fost scoase la vânzare 103 imobile, dintre care regia a reuşit să vândă doar 14 active, iar în 2013 au fost vândute 85 de imobile, dintre care 59 cu plata integrală şi 26 cu plata în rate.
Contravaloarea activelor vândute a fost de numai 14 milioane euro, de trei ori mai mică decât estimarea iniţială a RA-APPS, prezentată Guvernului şi aprobată de Executiv prin hotărâre.