Maria Ivan din Valea Stănii a văzut în faţa casei sale mai mulţi copii ce se jucau cu o barză rănită. Femeia a luat pasărea la subraţ şi a dus-o acasă. I-a dat şi un nume: Gheorghe.
„L-am ţinut acasă. I-am ţinut prin grădină, i-am dat de mâncare, i-am dat drumul, ciugulea prin grădină şi seara îl luam în curte, că era vulpea şi mi-l mânca. Îi ziceam Gheorghe, Gheorghe, hai în curte. Venea şi dormea pe scară”, povesteşte femeia.
În cuib însă rămăsese barza care clocea şi câţiva pui care erau flămânzi. Şi ei trebuiau salvaţi. Aşa că Maria Ivan a chemat medicul veterinat care, la rândul lui, a chemat o echipă de intervenţie de la o firmă de electricitate.
„Ne bucurăm că am putut sprijini salvarea acestei familii de berze”, spune Ramona Nicola, reprezentantul furnizorului de electricitate.
În ajutorul localnicilor din Argeş au venit activiştii din Sibiu, care au preluat familia de berze.
„Ăsta-i Ghemotoc, ăsta-i Mogâldeață, care are 66 de grame”, spune veterinarul care îngrijeşte puii.
Miruna Gritu face voluntariat la Asociaţia Prietenii Berzelor. Ea a luat puii acasă şi îi ține pe calorifer, într-o pătură groasă.
„La cât erau de micuți și ce rău erau când au ajuns la noi... Ei au stat în cuib trei zile fără părinți. Adică părintele ce era la cuib nu mai pleca, stătea să-i apere, iar celălalt, rănit, era în curte la o femeie din Valea Stânii. Și atunci n-au fost hrăniți deloc. Am făcut progrese, reușim, uite, să ne ținem căpșoarele sus, ceea ce nu puteam acum două zile... Deci noi zicem că suntem pe drumul cel bun, dar suntem tot cu emoții, în continuare”, spune Miruna Gritu.
Puii sunt hrăniţi acum cu carne de pui, pește şi ficat. Barza rănită s-a făcut deja bine şi în câteva zile va fi eliberată.
Femeia care a salvat familia de berze ar vrea ca păsările să revină în fiecare an la cuibul de la casa ei.