Marile mitinguri de sâmbătă seară au fost urmate, duminică, de proteste tăcute. În numeroase oraşe din ţară, grupuri de manifestanţi au demonstrat, în linişte, cu ochii şi gurile acoperite. Acţiunea a fost o premieră, pentru că manifestări similare au avut loc, simultan, în alte trei state europene.
În București, Cluj și Sibiu câteva sute de oameni au protestat cu ochii și gurile acoperite, dorind sa transmită mesajul că justiția este politizată, iar valorile democratice sunt încălcate. Proteste similare au fost organizate în 40 de orașe din Polonia și în capitalele Germaniei și Cehiei.
Iată ce spun protestatarii:
Atâta timp cât justiția va fi subordonată, nu avem șanse de dezvoltare sub orice formă: economic şi toate aspectele societăţii. Cu siguranţă este o problemă la nivelul Europei, pentru că scenariul este acelaşi.
Suntem împreună, avem copii, nu se poate să nu avem nicio şansă. Nu se poate să ne educăm copiii într-un fel şi tot ce e în jurul lor să fie complet diferit.
Mi se pare că îşi duc jocul până la căpăt. Mă refer la politicienii nostri. Parcă nu aud şi parcă nu suntem.
Faptul că stăm în casă foarte comozi la căldurică, asta nu o să schimbe cu absolut nimic lucrurile.
Pentru a face frigul mai ușor de suportat, unii bucureșteni au adus cafea și biscuiți protestatarilor. Clujenii au avut un mesaj pentru aleșii din Parlament care îi reprezinta pe românii din țara.
Să ajungă acolo oameni care îşi doresc să facă bine. Nu oameni care încearcă să protejeze penalii.
În Sibiu, oamenii care au ieşit pentru a 26 a zi consecutivă de manifestaţie au numit-o o continuare a protestelor de sâmbătă.
„E ca o stare de vigilenţă. Este bun că Se menţine o presiune pe o guvernare şI unpartid care după Cum vezi îşi dă jos singur prim miniştrii pe care tot el îi alege, adică..pare aşa ceva...cred că am trecut de Eugen Ionescu”, afirmă Dan Perjovschi, artist plastic.
Protestul simultan al oamenilor din patru țări a avut ca mesaj comun lupta pentru valorile europene, care unește oamenii indiferent de limba vorbită și cultură.