Domnul Ilie a ieşit dis-de-dimineaţă cu mioarele prin centrul comunei Poiana Sibiului şi a mers direct la Primărie. Ciobanul se teme că va pierde miile de euro investite în turmă: consiliul local a reziliat contractul care îi permitea să îşi pască oile pe islazul comunal.
„Ne pun cu botul pe labe de tot”, se plânge acesta. Toți ceilalți ciobani din comună se tem că acum îi paște falimentul.
„Vom face lobby în Parlamentul României ca păşunile să treacă înapoi în domeniul public, să fie ale comunității”, spune Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din România.
Oierii nu l-au găsit pe primar, așa că şi-au vărsat amarul pe funcţionarii din primărie. „Licitați terenurile voastre, nu proprietatea comunei, că nu e a voastră! Aţi ajuns să ne scoateţi afară din sat. Ați pus voi stăpânire pe comuna și pe primărie”, au strigat oamenii.
Cei din primărie suţin că ar fi preluat legal păşunile în discuție. „Noi nu considerăm că au fost deposedaţi abuziv. Şi-au îndeplinit contractele, obligaţiile contractuale”, precizează un funcționar.
Alți ciobani, alte necazuri şi la Sălişte, la cinci kilometri distanţă. Oierii se plâng că din aprilie li s-ar fi înzecit taxa de închiriere a păşunilor.
„E prea mare suma pe care trebuie să o plătim: 800 de lei la hectar. Dacă nu se schimbă situația, le-om vinde, sau renunțăm și la contracte, că nu avem ceva face”, spune un proprietar de oi.
Ciobanii spun că în așa condiții vor fi nevoiţi să se lase de păstorit. Statisticile arată că în 2013 producţia de lapte va atinge doar 60% din cota unui an normal. Principala cauză este lipsa furajelor, cauzată de seceta de anul trecut.