Proiectul de lege a primit abia luni raport din partea comisiei de învăţământ şi nu se afla pe ordinea de zi a plenului de marţi. Liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor a cerut la începutul şedinţei de plen suplimentarea ordinii de zi cu propunerea legislativă.
Proiectul de lege are drept obiect de reglementare acordarea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani, în învăţământ, la împlinirea vârstei de pensionare, a unei pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, înainte de data pensionării.
Reprezentantul Guvernului a anunţat în plen că Executivul nu susţine propunerea legislativă, având în vedere că, în prezent, sistemul public de pensii funcţionează având ca principiu de bază cel al contributivităţii. Consiliul Legislativ a dat un punct de vedere pozitiv, în timp ce Consiliul Economic a avizat negativ proiectul de lege.
Comisia de învăţământ a dat un raport de admitere cu amendamente. ”Discuţiile din comisie s-au purtat fără îndoială pe condiţia de astăzi a cadrului didactic şi pe faptul că în ultimii cinci ani de zile, din sistemul de învăţământ s-au pierdut circa 200.000 de elevi, cifra demografică este în scădere şi, ca urmare, nu cred că se solicită bugetul mai mult decât s-a acordat în acest an în sistemul de învăţământ”, a spus preşedintele comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD).
Preşedintele de şedinţă a anunţat că votul final va fi în prima şedinţă de plen din luna septembrie. Proiectul a trecut deja de Camera Deputaţilor, în luna aprilie, iar Senatul este Cameră decizională în cazul acestui proiect.
Potrivit amendamentelor aduse propunerii legislative, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile prezentei legi se actualizează prin aplicarea la cuantumul pensiei de serviciu aflate în plată a procentului de majorare a salariului de bază, de care beneficiază personalul didactic aflat în activitate.
Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată. În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu, calculat conform prezentei legi, este mai mic decât al pensiei din sectorul public, se acordă cuantumul cel mai avantajos.
De asemenea, persoanele care au realizat o perioadă de 30 de ani de vechime în învăţământ, beneficiază de pensie de serviciu, chiar dacă la data solicitării pensiei de serviciu sunt pensionari în sistemul public de pensii sau au altă ocupaţie.
Constituie vechime recunoscută în învăţământ şi perioada în care persoana angajată în învăţământ, provenită din alte sectoare de activitate, face dovada că a profesat în specialitatea înscrisă pe diploma de studii, în cazul în care această persoană a ocupă un post didactic în aceeaşi specialitate.
Un alt amendament prevede că la decesul susţinătorului, soţul/soţia şi copiii în vârstă de până la 16 ani sau dacă continuă studiile până la 26 de ani, beneficiază de pensie de urmaş, în condiţiile prevăzute de lege, privind sistemul public de pensii, din pensia de serviciu în plată, sau la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, actualizată, după caz.
Pensia de serviciu se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii. În cazul aprobării, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.
Iniţiatorii propunerii legislative sunt: Bodog Florian Dorel - senator PSD; Bumbu Octavian-Liviu - senator UNPR; Cordoş Alexandru - senator PSD; Croitoru Cătălin - senator Independent; Donţu Ovidiu-Liviu - senator PSD; Filip Petru - senator PSD; Popa Florian - senator PSD; Savu Daniel - senator PSD; Vasiliev Marian - senator UNPR; Voinea Florea - senator PSD; Chiriţă Dumitru - deputat Independent; Dumitrache Ileana Cristina - deputat PSD; Mihăilescu Ion-Bogdan - deputat PSD; Petrescu Petre - deputat Independent; Popescu Florin Aurelian - deputat Independent; Tudorache Daniel - deputat PSD.
sursa: News.ro