Propunere. Cameră specială de consum, pentru dependenții de droguri din Capitală

Data publicării:
drogati 1

 

Specialiştii care lucrează cu persoanele dependente susţin că aceste camere de consum ar trebui introduse ca servicii de reducere a riscurilor în strategiile şi politicile naţionale de sănătate publică.

Asociaţia Carusel lucrează în mod direct cu consumatorii de droguri din Bucureşti, asigurându-le consiliere pentru reducerea riscurilor, schimb de seringi, prevenirea supradozelor şi însoţire către alte servicii de suport (tratament cu metadonă, consiliere şi testare HIV/Hepatita C, îngrijire medicală) şi militează pentru deschiderea camerelor de consum, susţinând că acestea ar fi utile atât pentru cei care consumă droguri, dar şi pentru comunitate.

Camerele de consum sunt facilităţi sanitare sterile, amenajate în zonele afectate de consumul de droguri, cu scopul de a stabili contactul cu populaţia consumatoare pentru a o putea asista medical şi social. De asemenea, în aceste spaţii, persoanele dependente vor putea consuma droguri într-un mediu sigur pentru sănătatea lor, în prezenţa unei echipe multi-disciplinare formate din medic, asistent social şi un consilier care anterior a fost dependent şi a reuşit să se reabiliteze.

Pe lângă cabine de injectare, pentru fumat sau prizat, în aceste spaţii se vor oferi şi programe de tratare a dependenţei de droguri, servicii adiţionale de consiliere medicală, socială, de integrare în comunitate, de identificare a unei locuinţe. De asemenea, în astfel de locuri se vor putea face testări pentru HIV şi hepatita C şi se vor oferi servicii medicale de urgenţă, pentru cazurile de supradoze.

"Noi activăm din 2012 în cartierul Ferentari, unde avem un centru de schimb de seringi şi lucrăm direct cu consumatorii de droguri injectabile. Le oferim seringi, tot ce înseamnă echipament de injectare, şi, pe lângă asta, primesc prezervative. O parte dintre beneficiari sunt femei care practică sexul comercial şi cu ele avem o abordare diferită pe partea de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală. Pe baza acestei experienţe, noi ne-am dat seama că introducerea camerelor de consum de droguri vine să întregească cumva paleta de servicii actuală. Ne uităm la ce se întâmplă afară. Afară există astfel de camere, funcţionează şi este demonstrat ştiinţific că nu încurajează consumul de droguri. Mai mult decât atât, a adus linişte în comunităţile în care ele există", a explicat Ioan Petre, coordonator de programe la Asociaţia Carusel.

El a precizat că prima cameră de consum ar putea fi deschisă în Ferentari, iar Gara de Nord ar putea fi o altă zonă în care ar fi necesare astfel de servicii.

Ioan Petre spune că un astfel de spaţiu se deschide destul de anevoios şi nu este prea bine "tolerat" de către autorităţile publice. În plus, este nevoie de schimbarea legislaţiei în vigoare care prevede că posesia de droguri, consumul şi punerea la dispoziţie a unui spaţiu sunt total interzise.

Elveţia, Germania, Olanda, Franţa, Norvegia, Danemarca, Spania, Canada şi Australia sunt printre ţările care au deja camere pentru consumul de droguri, iar acestea au fost organizate urmărind specificul comunităţii de utilizatori cărora li se adresează, dar şi al comunităţii generale în care sunt aşezate geografic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri