Proiecte care schimbă vieți. De mai bine de 20 de ani, luptă cu unul dintre cei mai mari inamici ai educației

Data publicării:
voluntariat

Un studiu recent, realizat de World Vision România, arată că peste 70% dintre familiile care trăiesc în mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă, iar peste 200.000 dintre copiii din țara noastră se duc la culcare flămânzi. Acesta este principalul motiv pentru care, cei mai mulţi dintre ei, abandonează şcoala sau în cel mai bun caz lipsesc cu zilele de la cursuri. Este şi cazul copiilor familiei Tănase, din comuna ialomiţeană Roşiori, aflată la 50 de kilometri de Bucureşti.

Mirela Oprea, secretar general ChildPact, senior manager World Vision Orientul Mijlociu şi Europa de Est: „Avem o rată de abandon şcolar uriaşă. Una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Şi cele două lucruri sunt corelate. Copiii care nu au suficientă mâncare nu se pot concentra bine la şcoală, dacă ajung să meargă la şcoală, pentru că de foarte multe ori ei nu pot să meargă la şcoală, pentru că trebuie să meargă la muncile câmpului sau la cerşit. Nu o să aibă diploma celor 8 clase, nu o să poată să fie angajaţi în condiţii decente, o să rămână zilier sau vai şi amar, o să producă şi ei la rândul lor copii, care o să fie iarăşi încă o generaţie de săraci. Creăm sărăcie intergeneraţională, pentru că nu suntem în stare să rupem cercul ăsta.”

De mai bine de 20 de ani, Mirela Oprea luptă cu unul dintre cei mai mari inamici ai educaţiei: sărăcia. Tânăra încearcă să ofere cât mai multe şanse la o copilărie normală.

Mirela Oprea, secretar general ChildPact, senior manager World Vision Orientul Mijlociu şi Europa de Est: „În anii 2000 noi am început un proiect special, un proiect de dezvoltare comunitară, prin care nu ne mai propunem să lucrăm numai cu indivizi, ci la dezvoltarea unei întregi comunităţi. În beneficiul copiilor totul, în beneficiul copiilor. Am dăruit familiilor foarte sărace din diferite localităţi animale vii.”

Nicolae Georgescu, specialist relaţii sociale World Vision: „S-a făcut o selecţie, s-a făcut un anunţ al tuturor persoanelor doritoare şi au existat câteva criterii. Să aibă minim un copil minor, să aibă şi puţin pământ, să aibă o sursă de mâncare pentru animale şi să-şi asume responsabilitatea asta să crească cele 5 căpriţe, plus şi partea a doua a proiectului nostru, aceea de a dona mai departe două ieduţe altor familii nevoiaşe din comunităţile lor.”

Ionel Tănase are cinci copii si este unul dintre beneficiarii proiectului „Dar din Dar”. Fundatia i-a oferit cinci capre, iar acum are ce să le pună copiilor pe masă.

Nicoleta: „Le mulg, fac brânză, mai le dau şi la fraţii mei câte o cană de lapte şi îmi plac.”

***

Ionela: „Laptele mă ajută ca să fiu mai concentrată la învăţătură.”

Bărbatul nu uită nici de înțelegerea pe care a avut-o cu fundația care i-a oferit animalele, aceea de a dărui mai departe.

Ionel Tănase, localnic Roşiori: „La familii nevoiaşe, cum am fost noi, că aşa s-a dat, nu s-a dat la ăia pricopsiţi. Şi acuma dau şi io la cine vreau io. Să caut şi eu o familie tot ca mine aşa.”

Altă familie, aceleași probleme. Emilia Manea munceşte zi şi noapte pentru a reuşi să-şi țină copiii la școală. Una dintre fiice are 15 ani şi este abia în clasa a 6-a.

Emilia Manea, localnică Roşiori: „Eu le-am spus: învăţaţi, mami carte, să nu veniţi la sapă cum suntem noi.”

Mirela Oprea gândeşte strategii, împrumută idei care funcţionează în alte țări, se luptă pentru protecţia copiilor. A terminat Facultatea de Psihologie la Cluj, are un master în Politici de Integrare în UE și un doctorat în dezvoltare internațională la Universitatea din Bologna. A început să facă voluntariat la vârsta de 14 ani, la Sibiu, oraşul natal.

Mirela Oprea, secretar general ChildPact, senior manager World Vision Orientul Mijlociu şi Europa de Est: „Era imediat după anii Revoluţiei, după 89, eram în clasa a 8-a şi la noi în cartier a venit un grup de tineri din Belgia, ei veniseră în România cu ajutoare pentru copiii din orfelinate şi voiau să facă ceva şi pentru copiii normali, din familii. Atunci nu ştiam, dar acuma ştiu că era un program de integrare socială.”

Ionuţ Oprea, actor, fratele Mirelei: „Eu nu ştiam ce e ăla voluntariat, adică eu nu ştiam că ea face voluntariat. Pentru mine, era o joacă. Era sora mea cu încă o echipă de băieţi şi fete de vârsta ei care ne învăţau pe noi să ne jucăm.”

Miru, așa cum îi spun apropiații, a știut încă de pe atunci care va fi drumul ei. După câțiva ani de voluntariat, a ajuns să-i coordoneze pe cei mai tineri. De cele mai multe ori, nici măcar familia nu înțelegea cu ce se ocupă de fapt

Mirela Oprea, secretar general ChildPact, senior manager World Vision Orientul Mijlociu şi Europa de Est: „M-am dus într-o vacanţă la bunica mea acasă să-i povestesc încântată, strălucind de fericire ce muncă extrordinară fac eu şi bunică-mea a zis: adică cum? Adică noi ne-am ferit toată viaţa de muncă patriotică, am vrut să cadă sistemul ăsta care prevedea muncă patriotică şi acuma tu faci muncă patriotică?”

Sunt mulți cei cărora ideile, proiectele sau acțiunile Mirelei le-a schimbat viața. Mădălina cerșea la metrou până s-o cunoască pe Miru. Acum, tânăra are casa ei.

Mirela Oprea, secretar general ChildPact, senior manager World Vision Orientul Mijlociu şi Europa de Est: „Mădălina are acum 19 ani şi doi copii, unul are în jur de trei ani şi o fetiţă de un an jumăte. Deci ea a avut primul copil înainte sau în jurul vârstei de 15 ani, într-o familie foarte săracă, într-un context dificil. Am avut foarte multe speranţe că noi fiind un grup de oameni cu posibilităţi, oameni care au mijloace şi care ştiu să mişte lucruri, ne-am gândit că o să reuşim şi pentru Mădălina să construim o altfel de viaţă pentru ea, nu numai o căsuţă.”

Dincolo de cazurile în care se implică personal, Mirela îi consiliează și pe cei care vor să ofere ajutor. În cuvinte puține, îi învață pe oameni cât de uşor este să faci bine.

Mirela Oprea, secretar general ChildPact, senior manager World Vision Orientul Mijlociu şi Europa de Est: „E un miracol faptul că oamenii vor să facă binele şi că mă caută pe mine ca să facem binele împreună.”

Mihaela Blaga este una din „elevele” Mirelei Oprea. Vrea să fie voluntară. A început cu o faptă bună. Și-a donat ziua de naștere unor copii instituționalizați. Mai precis, toți prietenii care doreau să-i ofere un cadou, au trimis banii în contul unei fundații.

Mihaela Blaga, donatoare, voluntară: „Banii sunt pentru o tabără, tabără de vară şi s-au strâns bani pentru doi copii şi ceva, pentru că am strâns cam 11 milioane...Mi-am dat seama că pot să fac ceva cu impact, ştiind că sunt o persoană perseverentă şi ştiind că pot să deschid uşi, în nenumărate cazuri şi am început aşa un pic.”

Mirela Oprea, secretar general ChildPact, senior manager World Vision Orientul Mijlociu şi Europa de Est: „A face binele e o activitate complexă. Cu cele mai bune intenţii poţi să răneşti pe cei din jur, poţi să le faci mai mult rău, poţi să greşeşti, poţi să îi faci pe ceilalţi dependenţi de tine, de ajutorul tău. Trebuie să greşeşti, trebuie să dai cu capul de pragul de sus şi să nu te dezarmezi, să nu te descurajezi, să înveţi ceea ce este de învăţat din greşeala pe care ai făcut-o şi să ai curajul să mergi înainte.”

A fi voluntar este o meserie de dimineața până seara, cu program de luni până duminică. Pentru cei care vor să-și ajute semenii nu există vacanțe sau concedii. Nici oboseală. Doar ideea că binele învinge...

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
mine ucraina
Fiul miliardarului Warren Buffett ajută Ucraina să-și demineze terenurile agricole. Ministrul Economiei...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Trailerul pentru cel mai așteptat film din 2025, 14 milioane de vizualizări în 19 ore. Buget fenomenal...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului