Copilăria nu mai este perioadă cea mai lipsită de griji din viaţa unui om. Acum, prea mulţi copii sunt stresaţi, obosiţi, ţin cură de slăbire şi merg la psiholog.
La doar 10 ani, Briana Prepeliță ajunsese să cântarească 50 de kilograme. Situaţia s-ar fi înrăutăţit dacă părinţii nu ar fi apelat la un medic nutriţionist. În România, potrivit Ministerului Sănătăţii, unul din patru copii este supraponderal sau obez.
Psih. dr. Anamaria Iulian, nutriţionist: Văd zilnic copii care suferă de obezitate infantilă, unii obezitate infantilă morbidă care ar avea indicaţie de chirurgie bariatrică. Copiii care vin în cabinetul meu sunt la 10 ani cu 60-70-80 de kg, iar la 14 ani ajung la 90-100. Am avut mulţi copii cu 120-130 de kg.
În loc să se joace, mulţi copii sunt nevoiţi să ţină diete. La fel a procedat şi Briana. În câteva luni, a slăbit 10 kg şi a scăzut 14 cm în talie.
Psih. dr. Anamaria Iulian, nutriţionist: Important nu e asta: să-l slăbim cu orice preţ. Important e să-l învăţăm să mănânce corect. Corect înseamnă 3 mese de legume pe zi, gustările să fie pe bază de fructe de sezon
Briana Prepeliţă: Mi-a recomandat să nu mai mănânc dulciuri pt că sunt nesănătoase, zahărul nu face bine şi dulciurile au destul zahăr şi mi a mai zis să mă împrietenesc mai ales cu legumele.
Kilogramele în plus vin la pachet cu o serie de afecţiuni grave, care apăreau până nu de mult doar la adulţi.
Psih. dr. Anamaria Iulian, nutriţionist: Trebuie să spunem că acest consum de zahăr în fiecare zi, de câteva ori pe zi - şi mă refer la produse de patiserie la produse carbogazoase, la produse de fastfood - pot să accentueze şi să precipite apariţia unei neoplazii, cumva la familii care au o agregare în aceste boli cronice, în special cancer, apoi la diferite disfuncţionalităţi, o colecistită cronică. Pot să agraveze un astm bronşic.
Sedentarismul copiilor aduce şi alte complicaţii, cum ar fi litiaza renală.
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, medic primar pediatru, șef secție Nefrologie la spitalul Marie Curie: În condiţiile în care un copil nu mai bate mingea afară şi nu mai aleargă cu ceilalţi copii, când primeşte şi o alimentaţie incorectă, sigur că se creează un lanţ cauzal care duce la apariţia litiazei renale. Din ce în ce mai des vorbim la copii şi de litiază biliară, care nu era deloc o patologie specifică copilului”.
Deşi trăim într-o eră a reţelelor de socializare, tot mai mulţi copii se simt singuri şi spun că adulţii nu au timp să discute cu ei. Aşa că a crescut numărul celor care apelează la psiholog.
Claudia Iordache, psiholog: Mi s-a întâmplat frecvent să vină în cabinet copii care îmi spuneau: e prima oară când vorbesc despre stările acestea, mă piteam și plângeam ca mama să nu mă vadă. Am întâlnit la copiii cu vârste între 6 și 10 ani, care deja aveau atacuri de panică.
De aceea, părinţii trebuie să ştie că cei mici au nevoie să crească într-un mediu stabil şi echilibrat. În caz contrar, riscă să aibă copii cu afecţiuni specifice celor care au ajuns la vârsta a treia.