Reporterii Digi 24 au vrut să afle mai mult despre cei mulţi doritori de permise noi. Profilul şoferului care stă zilele acestea la coadă este următorul: bărbat între 45 şi 60 de ani, se laudă cu mii de kilometri conduşi fără vreun accident rutier şi crede că poate conduce la orice vârstă fără părerea unui medic.
O mare parte dintre cei care îngroaşă rândurile la Serviciile de permise au boli cronice care ar fi descoperite imediat de medici. Alţii spun că preferă să îşi preschimbe permisele acum, când analizele medicale nu îi costă prea mult.
Citeşte şiControlul medical, spaima șoferilor: „La pensia mea, orice leu contează”
Când titularii au alte treburi, la rând stau rudele lor. O femeie îşi înlocuieşte soţul, al cărui permis expiră abia în 2016 şi care vrea un permis „aşa cum au ceilalţi”. Un şofer vine cu argumente estetice: îşi schimbă permisul pentru că „nu-i place poza”...
Cei mai revoltaţi de coada de la ghişee sunt cei cărora le expiră permisele şi sunt obligaţi să şi le preschimbe în această perioadă. „Nu înţeleg de ce trebuie să şi-l schimbe ceilalţi, cărora le expiră în 2016, 2018, 2020. Nimeni nu a luat nici o măsură... trebuia să nu schimbe la toată lumea. Dar aşa, să le schimbe pentru că expiră peste şase, opt ani... e o porcărie”, spune o şoferiţă.
În ultimele zile, la Bucureşti, numărul solicitărilor a crescut de 14 ori faţă de o zi obişnuită, explică pentru Digi24 şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Bucureşti, comisarul şef Dan Moşescu: „O parte din cei care încearcă să evite analizele medicale cred că se tem de faptul că nu ar mai putea să promoveze aceste teste sau verificări. Dacă observaţi, mare parte din ei sunt persoane în vârstă. Unii chiar au serioase probleme de mişcare.”
Oficialii Serviciului Permise şi Înmatriculări Bucureşti spun că vor scăpa de aglomeraţie pe 18 ianuarie, ultima zi în care permisele pot fi preschimbate fără aviz medical.