Produse de calitate mai slabă la noi decât în vest. Care este explicația

Data actualizării: Data publicării:
supermarket

Ministerul Agriculturii vrea să verifice dacă alimentele vândute în România sunt de o calitate mai slabă decât cele vândute în Occident. A fost format deja un grup din reprezentanţi ai ministerului şi din inspectori de la protecţia consumatorului şi de la autoritatea sanitar veterinară, cu scopul de a depista un eventual standard dublu de calitate.

Că e o diferenţă între produsele din România şi cele din Franţa, de exemplu, o ştiu şi cei care au călătorit în Vest, dar o spun şi datele.

Slovacii au făcut în 2011 un studiu în opt ţări europene, printre care şi România, şi au ajuns la concluzia că producătorii vând într-adevăr alimente de o calitate mai slabă în ţările mai sărace decât în cele bogate.

Calitatea e mai slabă, dar şi preţul e mai mic. Coca Cola, de pildă, este îndulcită în Marea Britanie cu zahăr, iar în România - cu un îndulcitor făcut din porumb. Dar o doză de 0,33l costă în România doi lei, în timp ce în Anglia, la supermarketul Tesco, 68 de penny, adică 3,6 lei. Deci, cu 80% mai mult decât la noi.

Discuţia despre calitatea alimentelor vine după ce Ungaria, Slovacia, Polonia şi Cehia au decis să îi ceară Uniunii Europene să nu le mai permită producătorilor să vândă alimente de calitate mai slabă în ţările lor decât în Occident.

Ministrul Agriculturii din Cehia spune că oamenii s-au săturat să fie coşul de gunoi al Europei.

Doar că autorităţile europene au mai explicat în trecut că singurele aspecte asupra cărora au control sunt siguranţa produselor şi măsura în care ingredientele reale sunt trecute şi pe ambalaj. Restul ţine de piaţă - ce vrea clientul să cumpere şi la ce preţ.

În România, Protecţia Consumatorului spune că s-a autosesizat după ce presa a mediatizat subiectul şi că va cere companiilor o poziţie privind posibila practică a dublului standard:

„ANPC va iniţia demersuri pentru o serie de întâlniri cu autorităţi care au competenţe în domeniu. În cel mai scurt timp, vom stabili un plan de acţiune comun. Vom solicita profesioniştilor care fac parte din lanţul comercial să ne transmită poziţia lor privind posibila practică a dublului standard.”

Sorin Minea, producător în industria alimentară, explică diferența de calitate între diferite produse: „În toate supermarketurile româneşti există un produs care se numeşte şuncă de Praga. Şunca de Praga este de la 5 lei kilogramul până la 50 de lei kilogramul. Oare de ce... Dar denumirea e aceeaşi, şuncă de Praga. Pentru că una este carne şi alta este..şi carne”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...