Cristian Ştefănescu are o cafenea în Piaţa Romana. Altădată plin ochi la ora 10 dimineaţa, localul este acum doar pe un sfert ocupat.
„Valoarea bonului mediu a scăzut, în loc să ia o cafea, stăteau, mai luau încă o cafea, eventual şi prăjitură, acum cei care cumpără o cafea, ies la o ţigară şi au plecat,” se plângeCristian Ştefănescu, patronul unei cafenele.
În încercarea de a-i face să rămână mai mult, deci şi să cheltuiască mai mult, patronul a amenajat o terasă la intrarea în cafenea.
„Nu mai e fum, poţi să mănânci liniştit, nu îţi mai miros hainele, sunt fumător,” spune un client.
„Acum e cald nu e aşa frig, o să vedem la iarnă,” adaugă altul.
Dacă soluţia amenajării unei terase în faţa localului a fost aplicată cu succes şi în Centrul Vechi, cafenelele din mall-uri au rămas fără 50% din clienţi.
„Ideal ar fi ca spaţiul lor să fie împărţit în 2 şi zona specială pentru fumători să aibă o parte de ventilaţie puternică, cu filtrare de aer, să fie reglementat legislativ,” adaugă Cristian Ştefănescu.
Cafenele reprezintă mai puţin de 10% din totalul localurilor, iar specialiştii mizează pe întoarerea clienţilor, mai ales dacă au parte de servicii de calitate.
„Istoric vorbind, în Europa, după primele trei luni, vânzările revin de la implementarea legii antifumat,” precizează Dragoş Petrescu, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România.
În schimb, restaurantele din Centrul Vechi sau din zona Dorobanţi nu au înregistrat scăderi ale vânzărilor. Ba chiar pot onora mai multe cereri de rezervare, odată ce au renunţat la zonele pentru fumători.
„Rezervările pe care le-am avut de-a lungul timpului erau multe pe zona de nefumători. Sunt mulţi străini care sunt obişnuiţi să fumeze afară,” explică Dragoş Panait, proprietarul unui restaurant.
Patronii de localuri se plâng însă că legea antifumat are şi un efect deloc benefic pentru încasări - unii clienţi merg afară, cu pretextul că vor să fumeze, dar pleacă fără să achite nota. În prima lună de la intrarea în vigoare a legii antifumat, pompierii, Poliţia Locală şi reprezentanţii Ministerului de Interne au dat 795 de amenzi, în valoare de 186.000 de lei.