Daniela Dubarcă este unul dintre românii care şi-a depus dosarul pentru Prima Casă în urmă cu trei luni şi aştepta de la bancă să primească un credit în euro.
„Am primit acceptul de la bancă şi acceptul de la fondul de garantare, după care banca m-a informat că nu mă mai pot încadra pe moneda euro, ci pe cea în lei”, spune Daniela Dubarcă.
Dar în lei, la nivelul venitului pe care îl are, va primi un împrumut mai mic faţă de cât avea nevoie pentru a-şi lua casa mult visată. În plus, rata lunară la credit îi va creşte cu până la 30 la sută. Situaţia a rezultat în urma schimbării regulilor de acordare a creditelor pentru programul guvernamental Prima Casă.
„Acum va trebui să îmi găsesc un coplătitor sau să vin cu un avans mai mare ca să pot duce la finalizare această tranzacţie”, spune ea.
„Se acceptă până la trei coplătitori, vârsta maximă până la terminarea creditului poate merge până la 75 de ani, ceea ce este foarte avantajos pentru clienţi şi se acceptă o gamă largă de venituri. Nu vorbim doar de salarii, ci şi de pensii, venituri din activităţi independente”, explică Eugen Sinca, economist al unei bănci.
Trecerea în lei a creditului solicitat în euro necesită alte drumuri la bancă, alcătuirea unui nou dosar şi alte comisioane şi taxe plătite. Şi toate acestea în ciuda faptului că, împrumutul pentru Prima Casă în euro, fusese aprobat deja, atât de Fondul de Garantare, cât şi de bancă. Alte varinate sunt la fel de costisitoare.
„Pot accesa un credit imobiliar în moneda euro. Numai că avansul este mai mare decât la Prima Casă. Între 15 şi 25 la sută”, detaliază Camelia Grădinariu, consultant de credite.
Bancherii susţin totuşi că un credit în lei este preferabil pe termen lung.
„Într-un interval de unu, maxim 2 ani vom avea valori foarte apropiate, dacă nu chiar egale, între ratele în lei şi cele în euro. Având în vedere că BNR va continua să relaxeze politica monetară, ceea ce înseamnă noi reduceri de dobândă la lei”, explică Eugen Sinca. economist al unei bănci.
În ultimele şase luni, costurile împrumuturilor ipotecare în lei au scăzut în medie cu două puncte procentuale, dar rămân încă peste nivelul celor în euro.