Preţurile locuinţelor vor creşte şi în acest an. Asta chiar dacă în ultimele luni din 2017 locuinţele din marile oraşe s-au ieftinit uşor. Şi asta deoarece cererea este mult mai mare decât oferta în toate oraşele mari din ţară, spun experţii.
Anul trecut, garsonierele s-au scumpit, la nivel naţional, cu 9 procente, iar apartamentele de două camere cu 4%. În Bucureşti, creşterea a fost şi mai mare.
Flavius Pop, director de vânzări: „În Bucureşti am observat o dinamică mai mare pe garsoniere unde vorbim de 16 la sută şi 67 la sută. Din motorul de căutare primele lucruri pe care ei le bifează sunt numărul de camere, preţul şi locaţia. Celelalte criterii sunt eliminatorii: anul construcţiei unui imobil, vechimea unui anunţ care rulează pe o platformă de comunicare, dacă are comodităţi extra-baie”
Trendul ascendent pare să continue şi în acest an, în pofida faptului că pe final de 2017 am asistat la creşterea accelerată a euro în raport cu leul, dar şi la un ROBOR la trei luni de peste doi la sută.
Anca Bidian, broker de credite: „În marile oraşe, Bucureşti, cluj, Timişoara Iaşi, Constanţa, Sibiu, chiar Braşov, cererea e mai mare decât oferta de case. Nu construim şi nu sunt atâtea proiecte nou anunţate pe câtă cerere avem. Din aceste motive, în opinia mea, nu e niciun factor care să atragă scăderea sau plafonarea preţurilor pe piaţa imobiliară”.
Asta în condiţiile în care ar mai trebui construite încă 1,6 milioane de apartamente pentru a ne apropia de media statelor din zona euro în ceea ce priveşte numărul de locuinţe la mia de locuitori.
Cât despre tipul locuinţelor spre care se orientează românii, dacă în anii trecuţi la mare căutare erau apartamentele vechi, acum lucrurile par să se fi schimbat.
Daniel Ciucă, administrator al unei societăţi comerciale: „Tendinţa e spre apartamentele noi pentru că preţurile sunt comparativ cu cele uzate pe acelaşi aliniament. E clar că tendinţa apartamentelor nu mai e ca cea din 2008. Sunt apartamente mai mici ca suprafaţă, atât garsoniere, cât şi apartamente de două, trei sau 4 camere. Unde un apartament în 2008 de 4 camere era undeva în jur de 130 – 140.000, azi îl găseşti în 90 - 95 mp”.
La nivel naţional, în 2017, preţul unei garsoniere a depăşit 34.700 euro, iar cel al unui apartament cu două camere a sărit de 50.000 de euro. În Bucureşti, preţurile au fost încă şi mai mari. O garsonieră a ajuns chiar şi la 42.000 de euro, iar un apartament a costat peste 58.000 de euro.
FOTO: Shutterstock