Şoarecii care mişună în cuştile laboratorului de cercetare de la Institutul Victor Babeş ar putea scrie istoria medicinii. Cu ajutorul lor, specialiştii vor să demonstreze că unele organe se pot reface după ce au fost afectate de boală. În acest caz, cercetătorii au provocat un infarct şoarecilor şi apoi, după care le-au injectat un milion de telocite, celulele descoperite chiar la acelaşi institut.
Telocitele sunt celule cu un corp mic şi prelungiri extrem de lungi. Medicii cred despre ele că, în tandem cu celulele stem, pot reface ţesuturile pe care maladiile le distrug. Ca să fie eficiente, însă, acestea trebuie să rămână în locul în care au fost transplantate. Asta au încercat să demonstreze cercetătorii.
Văzute la microscop telocitele, colorate în verde, au rămas fixate în muşchiul inimii. În experimentele făcute în alte ţări, doar cu celule stem, acestea au migrat în oganism, fără să ducă la vindecarea zonei afectate.
Cercetători din toată lumea îşi pun speranţa că, într-o zi, se va ajunge la tratarea unor boli care acum sunt incurable.
„Este vorba despre boli grave de tip degenerativ, de tip scleroză multiplă, Parkinson, anumite tipuri de demenţe, dar şi traumatismele medulare”, spune prof. dr. Dafin Mureşanu, medic neurolog.
Dacă rezultatele acestui transplant sunt cele aşteptate, adică telocitele rămân în inimă şi refac muşchiul cardiac, atunci finalul anului va aduce primul transplant efectuat la om. Din cauza lipsei de fonduri, însă, operaţia nu se va face la Bucureşti, ci în Statele Unite ale Americii sau în China.