Au renunţat la cariere şi la agitaţia de oraş pentru o viață simplă, trăită în tihnă la ţară. Este povestea unui cuplu din Oradea. Ea - absolventa de istorie şi etnografie, el - licenţiat în Drept. Pentru ei „acasă” este de doi ani satul Breb, din inima Maramureşului. Acolo restaurează case vechi, pe care vor să le includă într-un sat de vacanţă care va fi inaugurat anul acesta, relatează Digi24.
„Am încercat să găsim un loc mai liniștit. Am văzut o hartă pe marginea drumului și am văzut Brebul și am știut că o sa fie ok ”, afirmă Irina, fostă angajată în mulținațională.
Aşa începe povestea Irinei şi a lui Radu. O vacanţă petrecută în urmă cu doi ani în Maramureş le-a schimbat total perspectiva asupra vieţii. Irina lucra pe-atunci ca reprezentant medical într-o companie farmaceutică.
„Eram obosită deja de 10 ani de mulținaționale. Iar în momentul în care am ajuns să nu ma mai motiveze nici banii, am știut că trebuie să fac altceva”, spune Irina, fosta angajatî în multinațională.
„Am dorit și am încercat să văd ce înseamnă viața la sat care m-a atras, m-a atras mai mult decât ceea ce am încercat până atunci”, afirmă Radu Gadola, absolvent de Drept.
Aşa a apărut ideea unei afaceri în agroturism, cu un mic sat de vacanţă la poalele munţilor Gutâi, aproape de Creasta Cocoşului. Cei doi tineri au cumpărat acolo peste trei hectare de teren.
„Am început să căutăm case pe care să le mutăm și să le restauram. Restaurea însemnând pentru noi să le aducem cât se poate în stadiul în care au fost ele la început”, adaugă Radu Gadola, absolvent de Drept.
Restaurarea caselor vechi de peste 50 de ani s-a făcut exclusiv cu meșteri din sat care au folosit doar materiale naturale.
Aici este camera de zi unde ne vom aduna cu toții. Avem un cuptor de lut. Am încercat să folosim materiale naturale și să nu finisăm foarte mult.
În paralel cu restaurarea caselor în care vor fi găzduiţi turiştii, Irina şi Radu au dezvoltat şi o mică fermă. Iar visul lor nu se opreşte aici. Vor să amenajeze şi o gradină, o seră şi o livadă de pomi fructiferi.
„Avem 60 de oițe și niste capre cu ajutorul cărora o să încercăm să asigurăm o alimentație naturală. Și să facem produse naturale și locale”, spune Irina.
Pentru Irina şi Radu, Breb este deja acasă. Cunosc toate uliţele satului şi toţi oamenii locului. La rândul lor, localnicii sunt încântaţi să îi aibă printre ei.
Iată ce spun localnicii:
„Foarte frumos. Nouă ne place. Să vină și mai mulți dacă se poate”.
„Foarte buni gospodari, oameni de omenie”.
Dincolo de satul de vacanţă la care lucrează de zor, Irina şi Radu spun că s-au redescoperit şi că iubesc tot ceea ce înseamnă satul românesc. Mai ales că aici viaţa se scurge în ritmul ei, fără ceas, fără programări şi fără termene limită.