Emblemele staţiunii Băile Herculane se vând la licitaţie. Hotelul Decebal, unul dintre cele mai vechi din zonă şi de care se leagă o poveste misterioasă, a ajuns sub sechestrul Fiscului, iar acum este scos la vânzare. Proprietarul nu a mai avut bani de reparaţii şi nici nu şi-a mai achitat datoriile la stat.
Hotelul Decebal a fost construit în 1865 şi este unul dintre cele mai vechi din Herculane. I-au trecut pragul prinţi şi regi, dar faima i-a fost adusă şi de o poveste misterioasă, nedesluşită nici acum.
„Legenda locală spună că sub hotelul Decebal ar fi îngropată o comoară, iar aceasta ar fi păzită de o fantomă. Acum, clădirea, cu 152 de ani de existenţă şi cu toate misterele care au învăluit-o este scoasă la vânzare de ANAF la preţul de 5,6 milioane de lei”, relatează Caterina Ledrer, reporter Digi24.
Hotelul Decebal a devenit celebru la nivel mondial în 1897.
„Atunci, la invitaţia împăratului Frantz Joseph, sunt prezenţi împăratul României Carol I şi Regele Alexandru al Serbiei, Ţarul”, spune Adrian Ardeţ, istoric.
În urmă cu trei ani, hotelul a fost cumpărat de o firmă din Germania. Imediat au început reparaţiile. Au fost date jos tencuiala şi geamurile, dar lucrările s-au oprit din lipsă de bani.
Pentru că propietarii nu şi-au mai achitat taxele la Fisc, clădirea-monument istoric a intrat în proprietatea ANAF. Nicio instituţie nu a vrut să-l cumpere şi să-l repare, aşa că acum îşi aşteaptă noi proprietari.
„La noi, principala problemă este lipsa fondurilor. Trebuie făcut un studiu de fezabilitate, dar oricum suma e destul de importantă”, spune Cristian Miclău, primarul din Băile Herculane.
Licitaţia pentru cumpărarea renumitului hotel va avea loc pe 25 iulie la sediul ANAF din Timişoara.