Un elev român vrea să construiască un oraş în spaţiu, între Lună şi Pământ, oraş care să găzduiască 10.000 de oameni. Tharros este colonia care în 2073 ar putea prinde viaţă. Costul pentru un astfel de oraş se ridică la 200 de miliarde de dolari. Ideea le-a surâs celor de la NASA, care i-au dat lui Tudor Coman premiul I în cadrul unui concurs în care au intrat 1.500 de proiecte trimise de elevi din toată lumea.
Tudor Coman este elev în clasa a VIII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală. Pasiunea lui e spaţiul şi tot ce ţine de universul care ne înconjoară. Tudor şi-a închipuit un oraş spaţial în apropierea Pământului, unde oamenii vor fi transportaţi cu rachetele şi a prezentat proiectul în cadrul unui concurs organizat de NASA.
„Proiectul meu prevedere o bază în spaţiu care ţine 10.000 de oameni permanent. Este poziţionat între Lună şi Pământ, în punctul Lagrange 4 de echilibru”, spune Tudor Coman, elev clasa a VIII-a”, spune Tudor Coman, elev clasa a VIII-a.
Tudor a luat în calcul cât de mari ar fi radiațiile cosmice, dar şi de ce resurse miniere spațiale ar avea nevoie cei care ar locui acolo.
„Ar trebui în jur de 200 de miliarde de dolari care chiar dacă pare o sumă foarte mare, în comparaţie cu bugetele de apărare din multe ţări este relativ mică. În America s-au cheltuit in ultimii 10 ani în războiul din Irak un trilion de dolari, în jur de 4-5 staţii din acestea”, afirmă Tudor Coman, elev clasa a VIII-a.
Specialiştii NASA au fost impresionaţi de proiectul lui şi l-au desemnat câştigător la una din categorii. La aceeaşi competiţie a participat şi Eliza Constantinescu, colega lui Tudor din clasa a VII-a. Fata şi-a închipuit cum s-ar putea extinde Pâmântul în spațiu și a construit virtual prima colonie pe orbita joasă a Pământului.
„Mie mi-a dat cam 21 de ani ca să-l contruiesc, dar e şi o sumă destul de mare de bani, adică 285 de miliarde de euro”, spune Eliza Constantinescu, elevă clasa a VII-a.
Cei doi elevi au fost pregătiţi de profesorul lor de informatică, alături de care au lucrat aproape zilnic.
„Şi Tudor, şi Eliza, au participat în categoria individuală. Asta înseamnă că trebuie să completezi în jur de 100 de pagini de lucru, şi partea tehnică, şi partea socială, şi partea economică, singur. Şi e un lucru foarte greu pentru un elev de clasa a VIII-a, clasa a VII-a”, spune Ali Cabas, profesor de informatică
„Ei au lucrat un an de zile pentru acest proiect, au lucrat foarte mult. Eu de la Tudor, de exemplu, aşteptam aşa ceva. Îl ştiu pe Tudor de la clasa întâi. La fel şi Luiza. Copiii aceştia au muncit foarte mult. Pentru noi e o bucurie mare”, spune Hayati Agaoglu, manager Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti.
Anul acesta, în concursul NASA au fost înscrise 1.500 de proiecte de la elevi din India, Statele Unite, Brazilia, Canada, Japonia şi Rusia. Elevii câştigători vor pleca în luna mai la sediul NASA din Saint Louis, unde vor participa la Conferința Internațională de Dezvoltare Spațială.