Interiorul unei mănuşi pudrate cu talc - cantităţi semnificative de talc rămân pe mâinile medicilor, iar de multe ori, specialiştii au de suferit.
Georgel Ţăranu, medic primar de chirurgie vasculară: „Am făcut un episod de dermatită, care s-a dovedit a fi din cauza folosirii mănuşilor cu talc”.
Mihai Ionac, iniţiator al petiţiei: „Mănuşile acestea pudrate nu conţin doar talc, conţin diverse alte substanţe şi aceste substanţe este dovedit că provoacă reacţii adverse, alergii, adeverenţe, conjuctivite, deci practic provoacă tot felul de boli suplimentare”.
Dacă mănuşile pudrate se rup în timpul intervenţilor chirurgicale, pacientul e expus la un risc mai mare de infecţii şi se poate recupera mai greu.
În străinătate, mănuşile cu talc au fost uitate de mult. În Germania, spre exemplu, nu se mai folosesc de 20 de ani, iar în Statele Unite ale Americii au fost interzise în mai multe spitale.
Mircea Popiţiu, medic rezident în Clinica de Chirurgie Vasculară: „Lansarea petiţiei „Opriţi utilizarea mănuşilor cu talc" se doreşte a fi o campanie de informare. Vrem să spunem că, dacă au de ales, atât pacienţii, cât şi medicii, să intre în contact cu mănuşile chirurgicale, să aleagă mănuşile fără talc”
Petiția - semnată deocamdată de peste o sută de persoane şi studiul de caz care stă la baza ei vor fi trimise la Ministerul Sănătăţii, luna viitoare.