Chiar dacă astăzi începe primăvara calendaristică, trebuie să ştiţi că la câţiva kilometri de Petroşani se ascunde din timp în timp un regat de gheaţă nemaipomenit. Izvorul de la intrarea în Peştera Bolii se face bocnă şi transformă galeria într-un patinoar strălucitor de la un capăt la altul. Priveliştea parcă ireală se dezvăluie însă foarte rar. Iarna geroasă care abia s-a terminat a reuşit să refacă tabloul care încremenise ultima oară acum 11 ani.
Peştera Bolii. Nu ezitaţi. „Vă îmbolnăviţi” doar de frumos! Este un miracol. Subteranul de calcar a fost străpuns cu mii de ani în urmă de două pârâuri. Iarna, pe unde e brăzdată de cursurile de apă, peştera se transformă într-un ţinut de gheaţă. În linie dreaptă, galeria nu are mai mult de jumătate de kilometru, dar şerpuită cum e ea, devine de aproape trei ori mai lungă. Şi la fiecare cotitură, tunelul mai dezvăluie o minune îngheţată a naturii.
Peștera Bolii este printre puținele din țară care pot fi străbătute de la un capăt la altul. Iarna aceasta, mare parte din plimbare se făcea pe gheaţă. Iar sutele de leduri care luminează galeria dau şi mai mult farmec peisajului.
Imi Szuhanek, administrator Peștera Bolii: Acum pe gheață mergem și marea parte a peșterii este numai gheață. Sunt locuri în care are și un metru jumate, deci se poate merge fără probleme, noi am testat, așa că nu e nicio problemă. Sigur, sunt locuri unde încă se mai vede apa acolo nu este cazul să faci pe viteazul, ca ai şanse să faci o baie.
Micul regat de gheaţă are o istorie fasinantă de mii de ani, care a tot dat mesaje din trecut. În Peştera Bolii a fost găsit un tezaur cu monede de pe vremea lui Alexandru Macedon. Cei care o vizitează acum găsesc alt fel de comori, dar la fel de preţioase...