Video Peste 1.500 de polițiști din toată țara protestează în București

Data actualizării: Data publicării:
politie protest
Poițiștii protestează, nemulțumiți de scăderea unor pensii de serviciu şi pentru că nu au primit sporul de risc. De asemenea, ei sunt nemulțumiți de condițiile de muncă. Foto: captură video Digi24

Peste 1.500 de poliţiştii protestează în Piaţa Victoriei, chiar în timpul şedinţei de Guvern. Sunt nemulțumiți de scăderea unor pensii de serviciu şi pentru că nu au primit sporul de risc. De asemenea, aceștia sunt nemulțumiți de condițiile de muncă și spun că ar trebui angajați mai multe persoane în sistem. Din cauza manifestaţiei, sunt restricţii de circulaţie în Capitală.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului EUROPOL: „Polițiștii, oameni ai legii care aplică în fiecare zi legea, sunt victimele nerespectării legii. Avem două tranșe restante, ultimele două din legea salarizării și cuantumul sumei pe care ar fi trebuit guvernul s-o aloce e undeva în jur de 250 de lei.

Protestul se încheie când avem o garanție, o dată certă cu privire la momentul în care se va aplica Legea Salarizării, însă acest răspuns nu l-am primit până acum de la Guvern și nici de la partidele care formează coaliția de guvernare”.

Ionuț Andrei Pop, vicepreședintele Sindicatului Europol: „Vede toată lumea situația economică în care ne aflăm, creșterea prețurilor la energie, creșterea inflației. Am rămas cu salariile calculate la nivel de 2009. E aproape imposibil să mai poți face ceva ca polițist în această țară cu salariile oferite de statul român.

Am venit 10 polițiști din Maramureș cu mașinile personale”.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: Continuă să vină din ce în ce mai multe persoane în Piața Victoriei. Sunt oameni care au venit din toate colțurile țării cu autocare, microbuze dar și cu mașinile personale.

Am discutat cu protestatari veniți din Maramureș, Târgu Mureș dar și Constanța, care au venit să-și spună nemulțumirile.

Oamenii își doresc ca salariile să le fie plătite potrivit legii votate în 2017. Spun că nu au primit acea mărire salarială. Sunt de asemenea nemulțumiți de condițiile de muncă și spun că ar trebui angajați mai multe persoane în sistem, pentru că în acest moment nu-și pot duce sarcinile pentru că sunt prea puțini.

În acest moment sunt 1500 de oameni aici și urmează să plece în marș în jurul orei 11:30. Vor merge pe Bulevardul Magheru către MAI, iar de acolo pe Calea Victoriei către Parlament.

Ei spun că protestul de astăzi se va încheia în jurul orei 15:00.

Revendicările oficiale

Acţiunea are loc după ce solicitările adresate de Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) şi de alte 14 organizaţii ale angajaţilor din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională nu au fost îndeplinite de Guvern.

Poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din structurile de ordine publică au următoarele revendicări: aplicarea integrală a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la poliţiştii, militarii şi personalul contractual din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională; indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflaţiei, conform legii, pentru anul 2019 (nu doar pentru anul 2020) şi asigurarea asistenţei medicale de calitate în condiţiile în care beneficiarii sunt plătitori de CASS; majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, în cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru a eficientiza activitatea Poliţiei judiciare şi a celorlalţi poliţişti care desfăşoară activităţi în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative.

Alte revendicări ale poliţiştilor se referă la adoptarea de măsuri pentru diminuarea deficitului de personal poliţienesc, astfel încât aceştia să îşi poată îndeplini misiunile de ordine şi siguranţă publică, în interesul comunităţii şi al statului, la standardele prevăzute de lege, dar şi pentru a evita suprasolicitarea continuă a personalului operativ, prin efectuarea de misiuni şi sarcini suplimentare, zi de zi; dotarea logistică a poliţiştilor, cu mijloace de mobilitate, dar şi cu echipamente de intervenţie şi de protecţie fizică adecvate îndeplinirii misiunilor; impunerea forţată a unor sarcini cu specific medico-sanitar, pentru care poliţiştii nu au pregătirea necesară, în toată perioada stării de urgenţă şi a stărilor succesive de alertă, declarate de Guvern, pe timpul pandemiei, începând cu 15 martie 2020; eficientizarea dialogului social cu Guvernul şi cu Ministerul Afacerilor Interne în ceea ce priveşte drepturile/interesele poliţiştilor şi ale personalului contractual, conform Agerpres.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
urna de vot
Alegeri prezidenţiale 2024. Votul în diaspora începe vineri: Care este programul secțiilor și cum pot vota...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...