Tâlhării, bătăi, scandaluri sau furturi. Sunt scene la care probabil mulţi dintre dumneavoastră aţi asistat, folosind mijloacele de transport în comun în Capitală.
Statisticile arată că, în medie, la trei zile, un călător se transformă în victimă. Asta în condiţiile în care nu toate faptele sunt reclamate la Poliţie sau la Jandarmerie.
Oamenii legii spun că-i depistează pe autori, în cele mai multe dintre cazuri, dar aceştia recidivează, deoarece, instanţele nu emit mandate de arestare pentru astfel de fapte.
- Nu eşti în siguranţă. Am văzut mai multe atacuri, furt de telefoane, de lănţişoare. Oameni agresivi. Oameni care sar la bătaie din trei vorbe.
Atitudinea acestui tânăr care urcă înjurând în tramvai este des întâlnită în mijloacele de transport în comun din Bucureşti se plâng călătorii.
Personajele de acest gen trec uşor de la violenţa verbală la cea fizică, spun poliţiştii care văd multe plângeri.
Mai puţin de jumătate dintre autobuzele şi troleibuzele din Bucureşti au camere de supraveghere care i-ar putea ajuta pe poliţişti să îi prindă pe hoţi şi bătăuşi. În tramvaie nu există niciuna.
„Au fost reclamate 22 de fapte de lovire. De la începutul anului au fost 10 cazuri înregistratre”, declară Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.
O altă problemă este indiferenţa unor pasageri care nu intervin să ajute călătorii care sunt victimele bătăuşilor sau hoţilor.
Poliţia Capitalei a făcut publice imagini cu un bărbat ce loveşte fără milă un adolescent într-un autobuz după care fuge. Nimeni nu a îndrăznit să apere copilul şi să îi ceară socoteală agresorului.
Cei care îl recunosc sunt rugaţi acum să sune la numărul de urgenţă 112 sau să anunţe cea mai apropiată secţie de poliţie.