Mare grijă atunci când conduceţi maşina prin sate sau comune. Poliţiştii ne avertizează că drumurile de la ţară sunt pline de căruţaşi sau biciclişti, care nu îşi semnalizează mereu vehiculele, şi mai grav, au simţurile amorţite de alcool. Adică reţeta sigură pentru un accident.
Este aventura prin care trec zi de zi mii de români care stau în zonele rurale. Câştigă pâinea cu ajutorul căruţelor. Şoferii uită să le dea însă prioritate când este cazul.
De cele mai multe ori, adevărata problemă o reprezintă însă nu şoferii, ci căruţaşii sau bicicliştii care uneori se aventurează pe şosea cu reflexele adormite de alcool. Un bărbat din Giurgiu care merge des pe două roţi recunoaşte fără ezitări că nu pleacă la drum fără să se răcorească.
„După ce am băut o bere, da! Ce e o bere? Nu e nimic”, recunoaște un căruțaș.
Ne-a mărturisit însă că de obicei nu se opreşte doar la bere.
„Ceva tărie. Câte o sută, nu mai mult” adaugă bărbatul.
O realitate pe care ne-a confirmat-o fiecare căruţaş cu care ne-am întâlnit.
„Toată lumea bea. Asta e viața. Și șoferii. Cu toții greșim, dar normal e sa nu te urci. E cel mai bine, nu?”, spune un bărbat.
Conform statisticii poliţiei, 30% din accidentele provocate de căruţaşi şi 25% din cele cauzate de biciclişti au la bază consumul de alcool. Iar asta înseamnă ore grele de investigaţie pentru anchetatori.
„Sunt colegi care fac haz de necaz și spun că e greu în astfel de situații și să găsești un martor care să nu fie sub influența alcoolului și automat timpul de cercetare la fața locului, deși este o faptă care îți aduce prejudicii doar ție însuți, îi ocupă foarte mult timp din timpul său de lucru, afirmă Bogdan Toader, polițist rutier sindicat Europol.
Statisticile poliţiei arată că jumătate din accidentele rutiere grave produse la noi în ţară au loc în sate şi comune.