Drumul spre casă e o adevărată aventură pentru localnicii dintr-un sat buzoian ce ar fi complet rupt de lume, dacă n-ar exista o punte şubredă. Problema este că bucățile de tablă din care e construit podeţul se desprind, iar plasa de sârmă este ruptă din loc în loc.
Nu de puţine ori, maşinile localnicilor rămân blocate. Microbuzele şcolare, ambulanțele sau pompierii nu pot ajunge în satul cu 120 de locuitori. Primăria spune că nu ia deocamdată în calcul un pod în adevăratul sens al cuvântului pentru că nu are banii necesari.
Şoferii care vor să ajungă în satul Manasia, din comuna buzoiană Cernăteşti, trebuie să fie experţi la volan. Altfel, riscă să nu treacă de puntea de peste râul de lângă sat. O clipă de neatenţie e suficientă să rămână cu maşina înţepenită, sau, mai rău, să se rupă și să aibă loc o tragedie.
Sătenii spun că astfel de situaţii se întâmplă des. Puntea s-a deteriorat şi e acum un pericol, atât pentru şoferi cât şi pentru pietoni. Elevii sunt nevoiţi să traverseze podul şubred de două ori în fiecare zi de şcoală. Microbuzul îi aşteaptă dincolo de râu, nu are voie pe punte.
Autorităţile locale promit reparaţii în următoarele săptămâni. Şi spun că tot localnicii sunt de vină pentru starea deplorabilă a podului.
Petrică Mârză, primarul comunei Cernăteşti: A fost şi vina lor, sunt semne de circulaţie acolo, nimeni nu le respectă, s-a trecut cu lemne, cu căruţe, cu calul pe centru, aia nu era plasă să calci cu animalele pe ea.
Lucrările de reabilitare vor fi făcute de firma care a construit puntea, pentru că podul este încă în garanţie.
Viorel Constantinescu, proiectant: Ca şi soluţie ca să se remedieze este să se înlocuiască atelajul din tablă cu un atelaj clasic din podină de lemn.
Puntea care leagă satul Manasia de centrul comunei Cernăteşti a fost construită în 2011 cu 700 de mii de lei, bani de la bugetul local. Şi după ce va fi reparat, podul rămâne închis traficului greu.