Tudor Gîrba a terminat doctoratul la Universitatea din Berna şi locuieşte de 12 ani în capitala Elveţiei. Munca de cercetare a început-o încă din facultate, la Timişoara, în afara orelor de curs, împreună cu unul dintre asistenţii care lucrează la Politehnica din Timişoara.
Practic, munca lui Tudor ajută dezvoltatorii din întreaga lume să înţeleagă mai bine ce se ascunde în spatele propriilor linii de cod. Prin mâna lui au trecut sute de sisteme şi softuri din toată lumea.
„Activitatea de a înţelege sisteme software deja existente ocupă undeva la jumătate din bugetul alocat dezvoltării de IT”, spune Tudor Gîrbea.
Premiul îi va fi înmânat în această vară, în Suedia, de conducerea organizaţiei internaţionale ce promovează excelenţa în cercetare. Vestea la luat total prin surpindere.
„Ne pregăteam să ne culcăm şi dintr-o dată primesc un tel, Bună seara, sunt preşedintele AITO, şi anual oferim un premiu, iar anul ăsta il primiti dumneavoastră”, îşi aminteşte el.
Priveşte cu regret spre România. În ultimii ani, cercetarea este aici într-un regres continuu, în primul rând din cauza subfinanţării. IT-istul român se simte ca şi cum ne-am fi întors cam 10 ani în timp.
Tudor lucrează în Elveţia, la cel mai mare dezvoltator de softuri în domeniul medical, dar îşi face timp şi pentru proiecte proprii, pentru că este şi consultant independent. Spune că românii au un potenţial extraordinar, de care nu sunt conştienţi, dar este convins că pasiunea pentru ceea ce fac îi va ajuta pe viitor.