Proiectul de lege va fi prezentat în ședința de guvern din 20 august, a precizat ministrul Muncii.
În varianta actuală a legii, părinţilor care beneficiază de indemnizaţie de creştere a copilului le este interzis să aibă şi alte câştiguri.
În sedinţa de guvern din 20 august, executivul va adopta un act normativ prin care orice părinte care beneficiază de concediu pentru îngrijirea copilului va putea să obțină şi venituri suplimentare din alte activităţi desfăşurate acasă, îngrijind copilul, dar nu mai mult de 1.500 de lei într-un an.
Curtea de Conturi a dovedit că sunt 12.460 de mămici care între 1 ianuarie 2014 - 30 iunie 2014 au încasat indemnizații, dar au obținut și alte venituri. Aceste persoane trebuiau să restituie în total 15 milioane de euro statului, dar acum vor fi scutite de obligație.
Și pensionarii care aveau de restituit bani din cauza unor venituri calculate în plus vor beneficia de o amnistie fiscală. Decizia nu se aplică însă celor care au dat mită pentru a obține o pensionare frauduloasă. Este o răzgândire electorală. Aseară, premierul cerea o soluţie şi pentru ei, impresionat de cele câteva cazuri de sinucidere.
Astăzi, Victor Ponta și-a nuanțat declarațiile. „Nu faceţi confuzie între amnistie penală şi cea fiscală”, a spus șeful Guvernului.
La jumătatea lunii iunie, DNA a deschis o anchetă ce vizează pensii care ar fi fost obţinute ilegal în judeţul Argeş. Procurorii anticorupţie spun că în jur de 1.100 de persoane, multe dintre ele având puţin peste 30 de ani, ar fi obţinut pensionarea pe caz de boală, după ce i-ar fi mituit funcţionarii Casei de Pensii Argeş. De altfel, şefa instituţiei şi un medic au fost deja arestaţi pentru luare de mită. Cei doi ar fi primit între 100 şi 200 de lei de la fiecare persoană care voia să iasă la pensie cu mult înainte de vârsta legală.
De asemenea, pensionarii sunt suspectaţi de dare de mită. Cinci dintre cei vizaţi de anchetă s-au sinucis.
Nu este prima aministie fiscală în an electoral. În 2012, tot in an electoral, guvernul, sustinut de parlament, a şters datoriile a 300 de mii de funcţionari care în perioada 2008-2010 încasaseră ilegal nişte sporuri. Fiecare dintre ei ar fi urmat să dea înapoi până la 500 de lei, dar au fost iertaţi.
Proiectul de lege a fost iniţiat de UDMR în martie 2012, când premier era Mihai Răzvan Ungureanu, şi aprobat două luni mai târziu, când la Palatul Victoria se instalase Victor Ponta.