Statul cheltuie peste 50 de miliarde de lei anual pentru plata pensiilor celor 5,1 milioane de pensionari din sistem. Însă, doar 4,5 milioane de angajaţi contribuie la sistemul de pensii. Ceea ce înseamnă că sistemul public nu reuşeşte să strângă suficienţi bani pentru a plăti toate contribuţiile, iar deficitul depăşeşte 15 miliarde de lei.
În acest moment, 10,5% dintr-un salariu brut se duce pentru plata pensiilor. 5,5 puncte procentuale ia statul şi 5 puncte procentuale sunt administraţi de fondurile private. Cine doreşte poate contribui şi la un al treilea sistem de pensii, cel facultativ.
Anul viitor, fondurile private ar fi trebuit să administreze 6 puncte procentuale, însă statul a decis să aplice doar jumătate de punct procentual în dreptul lor, pentru a rămâne mai mulţi bani în sistemul public. Este pentru a doua oară când statul nu respectă graficul de alocare către fondurile private, deşi acestea au profituri de peste 10% din banii gestionaţi.
Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe: Majorarea vărsămintelor pentru pilonul II de pensii cu 0,5 puncte procentuale în anul 2016, urmând ca diferenţa de până la un punct procentual să se asigure începând cu anul 2017.
Pe de altă parte, însă, Raluca Ţintoiu, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România spune : Fiecare an de întârziere reprezintă mai puţine şanse pentru noi să avem o pensie decentă şi sigur că această întârziere a creşterii contribuţiei pentru pilonul doi va avea un efect negativ. Ne-am adresat deja noului guvern, noului ministru de Finanţe.
Măsura vine după ce Victor Ponta anunţa chiar în ziua prezentării demisiei că a lăsat visteria plină pentru viitorul Guvern, cu salariile şi pensiile plătite.
Estimarea specialiştilor este că pensia publică şi cea privată vor acoperi în 2032 mai puţin de jumătate din ultimul salariu al celui care iese la pensie.