O clădire a Penitenciarului din Iaşi este un pericol pentru angajați şi cei 800 de deţinuţi. Nu are fundaţie şi în cazul unui cutremur puternic nu va rezista, spun experţii, care cer acum ca pavilionul respectiv să fie demolat.
Clădirea în care sunt executate pedepsele în regim închis a fost construită în 1938. Este cel mai vechi pavilion al Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi.
„Este o clădire veche, fără subsol tehnic, construită după alte reguli, nu după regulamentul de executare a pedepselor unde camerele ar trebui să fie, cel puţin pentru regim închis , cazaţi câte 2 deţinuţi în cameră”, spune comisarul şef Pompiliu Marian Dima, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi.
În camere stau, în schimb, câte 20 de deţinuţi. În total, în secţie, sunt 800, cazaţi pe nici 300 de locuri.
„Ca orice clădire fără fundaţie, riscurile sunt foarte mari, atât la cutremur, cât şi în situaţii normale de exploatare, ar putea să se producă tasări diferenţiate , poate fi chiar o rupere şi o distrugere, o prăbuşire a construcţiei respective”, afirmă profesorul universitar Nicolae Boţu, Facultatea de Construcţii Iaşi.
Pentru construirea unor pavilioane noi ar fi nevoie de 10 milioane de euro. Ministerul Justiţiei a promis că va da bani, dar nu în acest an.
„Şi angajaţii sunt la fel de expuşi riscului la care sunt expuşi şi deţinuţii în condiţiile în care discutăm de faptul că pe o secţie de regim închis ce care exercită paza, protecţia şi siguranţa la nivel de penitenciar pratic sunt închişi în aceiaşi măsură ca şi deţinuţii”, afirmă Carla Cozma, Avocatul Poporului Iaşi.
În Penitenciarul din Iaşi sunt 1.200 de deţinuţi, deşi capacitatea este de doar 750 de locuri, aşa că persoanele din secţia regim închis nu au unde să fie mutate. Penitenciarul are însă un teren de fotbal, unde s-ar putea construi 3 pavilioane, cu câte 200 de locuri fiecare. Autorităţile estimează că noile corpuri de clădiri ar putea fi gata în 2020.